Україна в два рази скоротила відбір російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в два рази скоротила відбір російського газу

Енергетика
973
НАК "Нафтогаз України" з початку липня скоротила відбір російського газу до двох разів у порівнянні з показниками відбору за червень, свідчать дані ЦДУ ПЕК.
Якщо в червні в середньому поставки становить 128 млн кубометрів на добу з максимумом у середині місяця 146 млн кубометрів, то з 1 липня поставки впали до 80,7 млн ​​кубометрів, на наступний день до 76,4 млн кубометрів і 3 липня - до 66,9 млн кубометрів.
Всього з початку року по 3 липня Україна одержала 28,969 млрд кубометрів газу, що на 13,826 млрд кубометрів, або 91,3% більше, ніж за аналогічний період 2010 року.
План закупівель на цей рік - 40 млрд кубометрів.
"Нафтогаз" раніше пояснював прискорені закупівлі природного газу у першому півріччі очікуваним зростанням ціни в другому: якщо в першому кварталі ціна закупівлі становила близько $264 за 1 тис. кубометрів, у другому кварталі - $297, то в третьому кварталі вона виросла орієнтовно до $356, а в четвертому кварталі може досягти $400. Таке зростання пов'язане з формулою розрахунку ціни, прив'язаної до вартості мазуту і газойля на світових ринках за останні 9 місяців.
Наразі Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. Однак на черговій зустрічі міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, яка пройшла у вівторок, керівник російської газової монополії вкотре заявив, що таке зниження можливе лише в разі злиття двох компаній.
"Нічого нового сказати не можу. Питання про коригування цін на газ для наших українських друзів може бути розглянуто при злитті "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", - сказав, коментуючи підсумки переговорів, Міллер, чиї слова наводяться в повідомленні.
Згідно з газовими контрактами між російською і українською газовими монополіями, укладеними в січні 2009 року, "Нафтогаз" з 2010 року планував купувати 52 млрд кубометрів природного газу. При цьому у разі придбання менше 80% від цього обсягу НАК все одно має заплатити за 80% зазначеного в контракті обсягу ("бери або плати", або take or pay).
Контракт передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20% (тобто до 41,6 млрд кубометрів), при цьому така угода повинна бути укладена до 1 липня року, що передує року закупівлі. З урахуванням умови "бери або плати" мінімальний обсяг закупівлі в такому випадку складає 33,3 млрд кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас