Колишні вийшли в люди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишні вийшли в люди

Казна та Політика
1395
Вчора Апеляційний суд Києва задовольнив клопотання захисту екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка і колишнього заступника начальника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька, звільнивши їх з-під варти під підписку про невиїзд. В опозиції називають подію "першою перемогою над режимом". Експерти погоджуються, що при схваленні рішення суд керувався не тільки юридичними, а й політичними мотивами.
Засідання у справі про незаконне розмитнення вилучених у компанії RosUkrEnergo 12 млрд кубометрів газу мало стати рядовим в цьому процесі. Вчора суд розглядав апеляцію прокуратури на рішення Печерського суду від 26 квітня, який повернув "митну газову справу" в прокуратуру для об'єднання з "газовою справою" Юлії Тимошенко. "Від результатів розгляду апеляції Генпрокуратури, по суті, нічого не змінюється, адже справа Тимошенко вже передана до суду, так що і справа мого підзахисного в будь-якому випадку було б направлено назад до Печерського суду", - пояснив адвокат Макаренко Юрій Сухов.
За традицією адвокати використовували засідання для подачі клопотань, попросивши суд змінити Анатолію Макаренку, Тарасу Шепітьку і колишньому першому заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігорю Діденку запобіжний захід з утримання під вартою на підписку про невиїзд. Нагадаємо, що всі троє були взяті під варту влітку минулого року: Макаренко в червні, а Шепітько і Діденко в липні 2010 року. Рішення здивувало всіх присутніх - суд звільнив з-під варти Анатолія Макаренка і Тараса Шепітька, обмеживши їх переміщення лише забороною залишати територію України.
Колишні чиновники слухали суддю без емоцій. Їх родичі, які спостерігали за процесом, виявилися більш емоційними - зал вибухнув оплесками і вигуками підтримки ще до того, як суддя завершив зачитувати рішення. "Рішення суду стало для мене повною несподіванкою, - зізнався Сухов. - Воно абсолютно законне, хоча в нашій справі надія на законність судових рішень дуже невелика".
Клопотання щодо зміни запобіжного заходу Ігорю Діденку суд відхилив, пояснивши, що колишній заступник голови правління "Нафтогазу", опинившись на волі, може вплинути на подальший розгляд справи. Аргументуючи своє рішення, суддя згадав про наявність у екс-чиновника виду на проживання в Іспанії, а також про те, що в день затримання Діденко очікував на отримання американської візи, а значить, розглядав можливість сховатися від правосуддя.
Поки суддя оформляв документи для звільнення обвинувачених з-під варти, в Апеляційний суд приїхала велика делегація партії "Батьківщина" на чолі з її лідером Юлією Тимошенко. Зустрівши соратників біля входу в зал суду, вручивши їм по букету троянд і дозволивши вдосталь наобніматися з дружинами, народні депутати з фракції "БЮТ-Батьківщина" провели Макаренка і Шепітька до автомобіля і відвезли від представників ЗМІ, з якими колишні чиновники категорично відмовилися спілкуватися.
Замість них до журналістів підійшла Тимошенко. Вона відразу ж заявила, що не вірить у чесність суду, який пом'якшив запобіжний захід. "Правосуддя тут ні до чого. Я думаю, це сталося через чітку позицію як світової спільноти, так і досить великої кількості людей в Україні", - сказала Юлія Тимошенко, додавши, що вважає подію "першою перемогою над режимом". "Це перший крок. Українській судовій системі потрібно рухатися далі, оскільки очевидний політичний характер цих судових справ", - прокоментував рішення суду віце-спікер Микола Томенко ("БЮТ-Батьківщина").
Експерти згодні з думкою про політичне підґрунтя рішення. "Ми ж не наївні люди! Українські суди враховують політичний контекст, а особливо в цій ситуації", - упевнений голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Він не виключив, що екс-чиновників звільнили під тиском Заходу, і запропонував почекати, чи буде схвалене аналогічне рішення щодо екс-глави МВС Юрія Луценко. "Є й ще одна версія - що Макаренко і Шепітько, на відміну від Діденко, могли почати співпрацювати зі слідством, і їх звільнення стало подякою за потрібні свідчення", - поділився з експерт.
Юрій Сухов вважає абсурдним останнє припущення. "Не знаю, про яку співпрацю з боку Макаренка може йтися. Хіба що про те, що не ставив палки в колеса, не заважав слідству. Вину свою він не визнавав, як і всі троє обвинувачених", - заявив адвокат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас