ЄЦБ продовжить приймати грецькі облігації в забезпечення кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ продовжить приймати грецькі облігації в забезпечення кредитів

Казна та Політика
112
Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжить приймати грецькі облігації як забезпечення при наданні кредитів доти, доки всі рейтингові агентства не знизять рейтинги паперів до "дефолтного" ​​рівня, пише газета Financial Times з посиланням на представника ЄЦБ.
ЄЦБ буде застосовувати принцип використання найкращих рейтингів агентств Standard & Poor's, Moody's і Fitch, відзначило джерело.
Напередодні Standard & Poor's заявило, що реінвестування фінансовими компаніями надходжень від погашення грецьких держоблігацій в нові боргові зобов'язання країни (так званий rollover), схвалене банками Франції та Німеччини, може призвести Грецію до стану "вибіркового дефолту".
Підтримка Греції європейським ЦБ дуже важлива, оскільки банки країни майже повною мірою покладаються на фінансування, що надається Центробанком. У червні грецькі банки залучили в ЄЦБ кредити на суму понад 100 млрд євро.
Експерти побоюються, що жорсткі позиції ЄЦБ щодо Греції можуть спровокувати крах банківської системи країни.
Заява S&P була розцінена аналітиками, як нова перешкода на шляху схвалення додаткової програми допомоги Греції, яка повинна забезпечити покриття її фінансових потреб ще на 3 роки. Єврогрупа продовжує консультації з цього питання, намагаючись вирішити, яким чином можна було б залучити приватний сектор до надання допомоги Греції, уникнувши при цьому дій, які могли б бути класифіковані рейтинговими агентствами як дефолт країни.
Раніше рейтингове агентство Fitch заявило, що, ймовірно, збереже рейтинг грецьких бондів на рівні, вищому за дефолтний, у разі добровільної участі інвесторів у допомозі Греції, при цьому рейтинг самої країни може бути знижений до рівня "обмежений дефолт".
Moody's поки утримується від коментарів цієї ситуації. У тому випадку, якщо хоча б одне агентство не знизить рейтинг Греції, ЄЦБ зможе продовжувати надавати підтримку банківській системі країни.
Представники Франції та Німеччині відзначають, що не стурбовані заявою S&P. Rollover грецького боргу не спричинить за собою так званої "кредитної події", яка за умовами свопів про дефолт за кредитом може призвести до певних виплат.
"Важливо те, що ми зможемо уникнути кредитної події, а також всіх його можливих негативних наслідків для свопів на дефолт за кредитом, які спричинили за собою істотні проблеми у випадку з Lehman Brothers", - говорить німецьке джерело.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас