Перспективу закриває минуле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перспективу закриває минуле

Казна та Політика
447
Польща, яка головує в ЄС, не має наміру підтримувати згадку європейської перспективи України в угоді про асоціацію. Тим часом Комерсант-Україна стало відомо, що Київ ще в 2008 році зобов'язався відмовитися від претензій на згадку про перспективу членства в ЄС, що було однією з умов початку переговорів щодо цієї угоди.
Вчора посол Польщі в Україні Хенрік Литвин на прес-конференції в Києві представив програму польського головування в ЄС. Серед іншого Варшава планує підписати договір про вступ до ЄС Хорватії, а також домогтися прогресу в переговорах про членство з Ісландією і Туреччиною. При цьому польські дипломати окремо задекларували готовність "знайти всі можливості" для продовження переговорів зі Стамбулом.
У 41-сторінковій програмі України згадується лише в парі з Молдовою - з цими країнами Польща має намір досягти прогресу у процесі укладання договору про асоціацію, створення зони вільної торгівлі та реалізації плану дій щодо лібералізації візового режиму.
Відсутність згадок про подальше зближення Києва і Брюсселя Литвин пояснив тим, що багато членів ЄС поки не готові говорити про європейське майбутнє України. "У програму головування вписується не те, що було б добре з точки зору Варшави, а те, в чому можливе досягнення консенсусу країн-членів ЄС", - сказав посол. Варто відзначити, що турецьке питання, яке Варшава внесла до списку пріоритетних, також не має одностайної підтримки у Євросоюзі.
Як відомо, Україна наполягає на згадці перспективи членства у майбутній угоді про асоціацію з ЄС. Заступник глави МЗС Павло Климкін, який очолює переговорну групу щодо угоди про асоціацію, раніше заявляв, що Київ погодиться підписати документ лише в разі фіксації в його тексті "чіткої європейської перспективи України".
Посол ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра, коментуючи на прохання європейські перспективи України, зв'язав прогрес у цьому питанні з ситуацією у сфері демократії. "Україні потрібно пройти серйозний шлях у просуванні європейських стандартів демократії, щоб досягти довіри всіх 27 країн і їх згоди на те, щоб зробити наступний крок", - зазначив він.
Тим часом Комерсант-Україна стало відомо про ще одну перешкоду для згадки про європейську перспективу в угоді про асоціацію. Ще в 2008 році президент Віктор Ющенко пообіцяв президенту Франції Ніколя Саркозі (Франція тоді головувала в ЄС), що Київ не буде вимагати включення цього пункту в текст майбутнього договору. "Коли ми домовлялися з Саркозі (про початок переговорів щодо угоди про асоціацію), частиною цієї домовленості було те, що в тексті угоди не буде перспективи членства", - розповів колишній заступник глави секретаріату президента з зовнішньополітичних питань Олександр Чалий, виступаючи в п'ятницю в Києві на засіданні Національного конвенту Україну щодо ЄС. Як відомо, Ніколя Саркозі як чинний президент Франції має процедурні можливості блокувати переговори з Україною у випадку, якщо домовленість з ним буде порушена.
Чалий вважає, що офіційному Києву треба зосередитися на досягненні реальних цілей у переговорах про асоціацію. "Враховуючи нинішню ситуацію в ЄС, отримання нами перспективи нереальне. Нам варто відкинути цю ідею і закінчувати переговори якомога швидше", - пояснив дипломат. Втім, в МЗС не мають наміру відступати від раніше позначеної переговорної лінії. "Ми продовжуємо наполягати, що така фраза (про перспективу членства) повинна бути в політичній частині угоди", - заявив директор департаменту політики та безпеки МЗС Олександр Олександрович, висловивши впевненість, що більшість пересічних жителів ЄС підтримує подальше зближення Києва і Брюсселя.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас