НБУ відзвітував перед МВФ: Всі зобов'язання виконані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзвітував перед МВФ: Всі зобов'язання виконані

Казна та Політика
522
Національний банк України (НБУ) заявляє про виконання в другому кварталі 2011 року всіх вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо валютно-курсової політики, передбачених програмою співпраці.
"За підсумками другого кварталу поточного року Національний банк України успішно виконав усі зобов'язання в сфері валютно-курсової політики, взяті в рамках спільної з МВФ програми stan by", - йдеться в повідомленні НБУ.
Зокрема, НБУ зазначає, що фактичний обсяг чистих міжнародних резервів перевищує їх нижню межу, передбачену програмою, а щоденні відхилення офіційного курсу гривні від її ринкових котирувань не виходили за межі ±2%. Зокрема, протягом другого кварталу вони були в діапазоні від 0% до -0,27%.
Також повідомляється, що при коливаннях попиту та пропозиції на міжбанківському валютному ринку Нацбанк проводив у червні інтервенції як з продажу іноземної валюти, так і з її купівлі.
За інформацією НБУ, протягом місяця ринкові котирування гривні відносно безготівкового долара США знизилися на 0,04%, а відносно наявного, за операціями продажу населенню доларів США, - на 0,01% (станом на 29 червня 2011 року).
Офіційний курс гривні до долара США з початку червня знизився на 0,02% - до 7,9 гривні за долар США. Відносно євро гривня за офіційним курсом знецінилася на 1,09% до 11,5 гривні за євро, а до російського рубля - дещо зміцнилася - до 2,8 гривні за 10 рублів.
Нагадаємо, нова програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 мільярда доларів. Термін дії програми становить 2,5 роки. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.
Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 мільярда доларів.
Рада директорів Міжнародного валютного фонду на засідання 22 грудня 2010 року ухвалив рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1 мільярда SDR, що становить 1,5 мільярда доларів.
Як заявив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр, для отримання чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду Україна повинна виконати чотири вимоги, одна з яких пов'язана з діяльністю Нацбанку, зокрема, з необхідністю скасування вимоги обов'язкового викупу рекапіталізаційних облігацій, яка на думку МВФ, знижує незалежність НБУ.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас