Економіст: Жителі Казахстану розчарувалися у Митному союзі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: Жителі Казахстану розчарувалися у Митному союзі

Казна та Політика
383
Більшість жителів Казахстану негативно ставляться до участі Казахстану в Митному союзі з Росією і Білоруссю, оскільки для пересічних громадян це утворення асоціюється тільки з подорожчанням товарів.
Таку думку висловив казахстанський макроекономіст Магбат Спанов.
"Звичайно, плюси є, але вони непомітні для простого населення, яке асоціює Митний союз з двома речами: підвищення ціни на бензин і підвищення ціни на ввезені автомобілі. У свою чергу підвищення цін на бензин за собою, як локомотив, тягне і підвищення інших цін - тарифи на комунальні послуги, продовольчі товари", - зазначив Спанов.
Крім того, як зазначив Спанов, по закінченні року функціонування союзу ніяких особливих змін як в економіці Казахстану в цілому, так і на внутрішньому продовольчому ринку не відбулося, хоча перші результати вже мали з'явитися.
"З точки зору тактики, ми не бачимо поліпшення ні в забезпеченні товарами, ні в платіжному балансі держави. Хоча фактично робота велася вже протягом року, і перші результати вже повинні бути видні", - додав він.
На його думку, робота над уніфікацією законодавств трьох країн буде вестися ще не менше двох-трьох років.
Між тим Спанов зазначив, що набагато більших економічних вигод Казахстан одержав би, вступивши до Митного союзу після Світової організації торгівлі (СОТ).
"Я як макроекономіст вважаю, що якби Казахстан вступив до Митного союзу після вступу до СОТ, це було більш ефективно для економіки. Взагалі, від вступу до СОТ позитивний ефект буде більшим, ніж від союзу. У тому числі це зниження цін, чого чекають прості громадяни, особливо на промислові товари, електроніку та інші товари", - підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас