Росіяни провели найбільший порятунок банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни провели найбільший порятунок банку

Казна та Політика
2105
Російський центробанк спільно з Агентством страхування вкладів виділив Банку Москви винятковий кредит у розмірі 295 млрд. рублів ($10,6 млрд.) під 0,51% річних строком на 10 років. Ще $3,5 млрд. проблемній установі надасть державний банк ВТБ в обмін на додатково випущені акції, які доведуть частку ВТБ в Банку Москви з 46,5% до 75%.
За твердженням чиновників, брати на поруки кредитну організацію довелося через величезну кількість проблемних активів, виявлених в ній після зміни власників. Раніше 46,5% акцій Банку Москви належали владі столиці, і менеджмент був лояльний до колишнього мера Москви Юрію Лужкову.
У лютому 2011 р. ВТБ викупив у мерії акції Банку Москви за $3,5 млрд. Пізніше виявилося, що майже половина кредитів на його балансі виявилися токсичними. Близько 360 млрд. руб. були видані структурам, афільованим з колишнім главою банку Андрієм Бородіним. Як з'ясувалося, 60 млрд. руб. були виведені в офшорні зони, а ще 80 млрд. руб. віддані компаніям, які взагалі не займаються жодною господарською діяльністю.
За словами міністра фінансів Олексія Кудріна, кредити видавалися з усіма можливими порушеннями вимог Центробанку і законів, і ця діяльність була явним виведенням активів. У держави немає надій повернути 150 млрд. руб., які виявилися нічим не забезпечені. "Менеджмент Банку Москви фальсифікував документи, давав завідомо неправдиву звітність... Москва була основним акціонером і по суті віддала банк повністю під контроль особисто Бородіна і захистила його від нормального контролю", - заявив пан Кудрін.
Частина відповідальності, на його думку, лежить на мерії, яка не здійснювала належний контроль за діяльністю банку, а також на Центробанку і аудиторах, які не встежили за шахрайським виведенням активів. Органам нагляду під час перевірок керівники Банку Москви показували ту частину активів, яка була більш-менш нормальною, або надавали фальсифіковані документи, але ні Центробанк, ні аудитори не засумнівалися в їх достовірності.
Андрію Бородіну, який зараз перебуває за кордоном, та його першому заступнику Дмитру Акулініну були висунуті звинувачення в зловживанні повноваженнями. Обидва оголошені в міжнародний розшук.
Ціна порятунку Банку Москви, яка майже в три рази перевищила його ринкову вартість, шокувала аналітиків. "Я взагалі не розумію, що відбувається. Начебто був робочий банк, потім цей банк захотів купити ВТБ, потім з'явився Віталій Юсуфов, який купив 20% акцій незрозуміло на які гроші. А потім з'ясувалося, що в банку все погано. І настільки погано, що розмір підтримки перевищує суму, витрачену на санацію двох десятків банків в кризу! У мене є питання і до ВТБ, і до ЦБ, менше запитань до Бородіну, бо його викинули, і все. Я не розумію, як ситуація дійшла до того, що потрібні вливання такого обсягу", - обурюється голова Банківського інституту при Вищій школі економіки Василь Солодков.
Експерти дивуються: якщо п'ятий за величиною банк зміг піднести настільки неприємний сюрприз, що можна сказати про якість менеджменту, регулювання та нагляду за російською банківською системою? Питання також викликає процес схвалення рішень у ВТБ, який на початку цього року купив банк з настільки серйозними проблемами.
Аналітики UniCredit Securities вважають, що прибуток Банку Москви в результаті різниці між ставкою, за якою йому буде видано державний кредит (0,51% річних) на суму 295 млрд. руб., і нинішньої ставкою рефінансування (8,25%) може скласти 130 млрд. руб. Експертів обурює, що серед власників Банку Москви присутні приватні особи, такі як Віталій Юсуфов, які отримають значну вигоду від кредитування під таку низьку ставку.
Висловив здивування і екс-керівник, що втік, за твердженням якого всі кредити очолюваного ним банку були належним чином забезпечені, а звинувачення у виведенні грошей прикриває майже рейдерське поглинання Банку Москви банком ВТБ.
"Зараз я, як і всі інші, шокований обсягом коштів, які передбачається спрямувати на санацію банку. Багато фактів під час ворожого поглинання Банку Москви ВТБ наводять на думку, що основний мотив, що стоїть за зміною контролю над банком, - політичний. Остання заява Центробанку про виділення фінансової підтримки ВТБ, для того щоб впоратися з невідомими і нерозкритими проблемами кредитів Банку Москви, ще більше підтверджує цей висновок", - прокоментував ситуацію Андрій Бородін на своєму інтернет-сайті.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас