Що буде з цінами в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами в липні

Казна та Політика
1393
Подорожчає бензин, путівки та пиво, а подешевшають овочі і фрукти.
Вітаміни стають доступними
Літо традиційно радує нас зниженням вартості овочів і фруктів. І, незважаючи на те що до вересня, коли спостерігаються мінімальні ціни, ще далеко, в липні накрити стіл буде ще дешевше. До вересня ціни в порівнянні з весняними впадуть у кілька разів.
- Ціни в цілому за наступний сезон з плодоовочевої продукції будуть в три-чотири рази, а за деякими видами - навіть у п'ять разів нижчими, ніж в той сезон, який вже закінчується, - каже керівник проекту "Агроогляд" Андрій Ярмак. - Зокрема, з картоплі ціни будуть удвічі нижчими, ніж минулого року. Дещо підвищилася вартість моркви, але це було номінальне підвищення, оскільки попит на дану продукцію перебуває на дуже низькому рівні. Однак протягом літа ціни будуть коливатися до початку збору пізньої продукції, яка починається з вересня і триває майже до грудня. Саме в період з вересня по грудень відбудеться наступна хвиля зниження цін.
Також у другій половині літа можна чекати на зниження цін на крупи.
- З початком переробки зернових нового врожаю ціни підуть вниз, - прогнозує директор інформаційного агентства "ПроАгро" Микола Верницький. - Крім того, за рахунок розширення посівів збільшиться пропозиція гречки і ряду інших круп'яних культур. Безумовно, ціни вже не повернуться на торішній рівень. Думаю, що буде сезонне зниження відсотків на 15-20.
Незважаючи на те що в червні молоко не дешевшало, в липні ціни підуть вниз. Тут, як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Причина в тому, що російські сировари вимагають обмежити ввезення українського сиру в свою країну. Його вважають низькоякісним. Якщо в липні росіяни введуть обмеження на імпорт сиру з України, на вітчизняному ринку буде його надлишок і вся молочна продукція подешевшає на 10%.
А ось побалуватися холодним пивом в літню спеку стане більш накладно. Справа в тому, що всі виробники в червні піднімають ціни на свою продукцію, а в липні вона вже з'являється на полицях супермаркетів. Про це нам повідомили на одному з пивоварних комбінатів. У середньому пляшка хмільного напою подорожчає на 5%, або на 30-40 копійок.
Також з настанням спеки піднімуться ціни на прохолодні напої і морозиво. Але тут справа не стільки у виробниках, скільки в продавцях, які намагаються заробити на бажанні простих громадян охолодитися.
Паливо: Чекаємо на поступове зростання
У червні на вітчизняному паливному ринку склалася дивна ситуація.
- Парадокс полягає в тому, що імпортний бензин євроякості сьогодні коштує дешевше, ніж український А-92, - говорить директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. - До того ж вітчизняні НПЗ практично не продають 95-й бензин. Навіть припинення поставок бензину з Білорусі не може зробити український бензин конкурентним. Боюся, що українські виробники знову будуть просувати ідею введення додаткових мит на імпорт. А за умови, що світові ціни на нафту пішли вгору, це може боляче вдарити по гаманцях водіїв.
Крім того, з 1 липня знову підвищаться акцизи на нафтопродукти, які були знижені на другий квартал. І якщо депутати не схвалять закон, що продовжує ці пільги, то ціни підуть вгору вже в липні.
- Бензин подорожчає, але не різко, - продовжує Сергій Куюн. - Зараз маржа в АЗС дозволяє їм якийсь час стримувати ціни після введення старих акцизів. Але з часом паливо таки подорожчає на 50 копійок через збільшення податків.
А тим часом: Зарплати бюджетникам підвищать
Уряд несподівано розщедрився стосовно бюджетників і вирішив підвищити їм оклади позапланово.
- З 1 липня в країні відбудеться чергове підвищення зарплат для вчителів і лікарів. Наприклад, зарплата вчителя в середньому підніметься на 340 гривень, лікаря-хірурга вищої категорії в стаціонарі - на 390, - оголосив Микола Азаров
За словами прем'єра, найближчим часом розшириться перелік педагогічних посад, яким передбачена 20-відсоткова надбавка до окладу. До речі, час для підвищення викладацьких зарплат обрано не випадково. Прем'єр нагадав присутнім, що саме на кінець червня припадає пік виплат відпускних учителям. Сума - майже 3,5 мільярда гривень.
Правда, якщо люди не йдуть у відпустку, то надбавку до зарплати вони отримають тільки в серпні.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас