S&P: Rollover грецького боргу може призвести країну до "вибіркового дефолту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Rollover грецького боргу може призвести країну до "вибіркового дефолту"

Казна та Політика
383
Реінвестування фінансовими компаніями надходжень від погашення грецьких держоблігацій в нові боргові зобов'язання країни (так званий rollover) може призвести Грецію до стану "вибіркового дефолту", відзначають експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.
Як повідомляє Bloomberg, країни Європи обговорюють з банками схему участі приватного сектора в наданні допомоги Греції, яка може забезпечити країні відстрочку з виплати близько 30 млрд євро в наступні три роки.
Наразі найбільш активно обговорюється пропозиція французьких банків, що передбачає два варіанти rollover.
Перший варіант передбачає, що приватні інвестори будуть реінвестувати 70% коштів, вкладених ними в грецькі облігації, у нові 30-річні папери, а решта 30% отримають коштами при їх погашенні. Греція зможе використати 50% коштів від погашення бондів для оплати боргів, а 20% повинна вкласти у фонд для гарантування погашення своїх зобов'язань перед кредиторами. Нові 30-річні облігації, як очікується, будуть мати ставку купона розміром 5,5% річних і надавати кредиторам бонус до прибутковості до 2,5 відсоткового пункту в залежності від темпів зростання ВВП країни.
Другий варіант передбачає реінвестування не менше 90% коштів від погашення бондів в нові п'ятирічні папери зі ставкою купона 5,5%.
"На нашу думку, обидва варіанти rollover грецького боргу, запропоновані Французької банківської федерацією (Federation Bancaire Francaise), будуть означати дефолт країни за критеріями Standard & Poor's", - йдеться в повідомленні рейтингового агентства.
План французьких банків буде кваліфікований як "реструктуризація проблемних боргів", оскільки при погашенні "кредитори отримають за ними менше, ніж було обіцяно спочатку", відзначають в S&P.
"У разі здійснення одного з варіантів rollover ми протягом короткого часу надамо Греції новий рейтинг емітента, який відобразить нашу думку про перспективи суверенних кредитних ризиків", - йдеться в повідомленні агентства.
При цьому облігаціям країни, термін обігу яких закінчується в 2011 році, буде надано рейтинг "D" (дефолт), відзначають в S&P.
Міністри фінансів країн єврозони схвалили надання Греції чергового траншу фінансової допомоги: країна отримає 8,7 млрд євро зі схваленого рік тому 110-мільярдного пакету допомоги до 15 липня.
До цієї дати рішення про виділення своєї частини п'ятого кредитного траншу, що складає ще 3,3 млрд євро, повинен схвалити і Міжнародний валютний фонд.
Раніше рейтингове агентство Fitch заявило, що, ймовірно, збереже рейтинг грецьких бондів на рівні, вищому за дефолтний у разі добровільної участі інвесторів у допомозі Греції, при цьому знизивши рейтинг самої країни до рівня "обмежений дефолт".
Курс євро до долара США після виходу цього повідомлення опустився до $1,4522 порівняно з $1,4526 на закритті ринку в п'ятницю. Раніше в ході торгів курс європейської валюти піднімався до $1,4578 - максимуму з 9 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас