Боргами знайшли місце зберігання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргами знайшли місце зберігання

Казна та Політика
491
У п'ятницю Нацбанк повідомив, що обсяг ОВДП на його рахунках збільшився за червень із 63,25 млрд грн до 71,78 млрд грн. Такої динаміки портфель ОВДП не демонстрував давно. Абсолютний максимум держпаперів на рахунках НБУ був зафіксований 6 квітня 2010 року. Тоді у регулятора накопичилося паперів на 72,9 млрд грн, після чого ця сума планомірно зменшувалася протягом року - мінімум в 62,35 млрд грн був досягнутий 28 квітня.
Торговельні операції НБУ були точковими, регулятор купував держоблігації всього п'ять днів: 7 червня (4,53 млрд грн), 10 червня (604 млн грн), 20 червня (1,3 млрд грн), 21 червня (800 млн грн ) і 23 червня (1,3 млрд грн). При цьому 3 червня портфель компаній, що володіють ОВДП, виріс на 3,5 млрд грн, що відповідало розміру збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України". Наступного робочого дня (6 червня) ця сума перемістилася на баланс банків, а через добу - в НБУ. "Очевидно, що це пов'язано з проплатою за газ "Нафтогазом", що відбулося через викуп облігацій спочатку пов'язаним банком, а потім НБУ", - упевнений скарбник одного з великих кредитних установ. Однак за один день - 20 червня - облігації на 1,3 млрд грн "Нафтогазу" перемістилися в НБУ, минаючи банки.
Практику фінансування "Нафтогазу" за рахунок емісійних можливостей НБУ активно використовував уряд Юлії Тимошенко не зважаючи на те, що це викликало несхвалення Міжнародного валютного фонду. На інфляцію така емісія не впливає, оскільки банк, отримуючи ОВДП від НАК, рефінансується під них в НБУ і передає гривню НАК. Монополія за гривню купує в НБУ валюту для розрахунків за газ. "Таким чином, гривня повертається до Нацбанку і не виходить на ринок", - відзначає заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.
Віднедавна в такій схемі були задіяні тільки держбанки - Ощадбанк і Укрексімбанк. Проте значний обсяг виданих ними кредитів держмонополії став відбиватися на рейтингах. Тому НБУ схвалив схему своп-операцій з НАК, які передбачають зворотний викуп ОВДП, яку двічі провів Дельта Банк. Він купив у травні папери "Нафтогазу" на 5 млрд грн, в червні - на 3,5 млрд грн. Джерело в Дельта Банку підтвердило, що в 20-х числах червня ця кредитна установа продала НБУ облігації на 3,5 млрд грн. Фінансисти кажуть, що в інших банків регулятор відмовляється купувати держоблігації. "Ймовірно, на початку місяця ОВДП продавали держбанки", - зазначив директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банку Антон Болдирєв.
Значне збільшення кількості ОВДП на рахунках банків відбулося 17 червня (+4,43 млрд грн). Джерело в Укргазбанку сказало, що на цей час припало збільшення їх статутного капіталу, яке мало затвердити збори акціонерів 1 липня. У Нацбанку співрозмовник повідомив, що в червні вони монетизували ОВДП зі статутного капіталу та Укргазбанку, і Ощадбанку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас