Справа Стросс-Кана може розвалитися до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа Стросс-Кана може розвалитися до суду

Кримінал
890
Кримінальна справа проти колишнього глави МВФ Домініка Стросс-Кана, обвинуваченого в Нью-Йорку в насильницьких діях, пов'язаних з сексуальним домаганням, найімовірніше, не буде доведена до суду з клопотанням самої прокуратури, вважає відомий американський адвокат Борис Палант.
"В світлі нової інформації про особу позивачки позиція прокуратури виглядає дуже слабкою, хоча вона не закрила його справу. Але зважаючи вже на суперечливі свідчення покоївки проти Стросс-Кана справа може розвалитися до суду. Думаю, прокуратура сама подасть клопотання про закриття справи" , - сказав Палант в інтерв'ю РІА Новини.
Суддя Майкл Обасі в п'ятницю скасував заставу, і тепер колишній глава МВФ Домінік Стросс-Кан перебуває під домашнім арештом тільки на підставі власної поруки. Прокуратура тим часом заявила, що покоївка дала неправдиві показання при отриманні притулку в країні, дурила податкові та соціальні органи, а також, ймовірно, збрехала при показаннях під присягою перед великим журі.
"Перше, що ми, адвокати, повинні зробити на суді перед присяжними, це зруйнувати довіру до показань свідка. Ми говоримо: "Показанням цієї людини не можна вірити, тому що...". У випадку з покоївкою причин більше, ніж достатньо. Якщо під час прямого або перехресного допиту на суді розкривається брехлива натура свідка, то зрозуміло, що його, або в даному випадку її, показаннями довіри не буде", - сказав Палант.
"Інших свідків у справі французького політика і фінансиста, крім самої позивачки, немає. Правда, є ще, як показав аналіз ДНК, сліди "біоматеріалу", залишеного Стросс-Каном на передбачуваному місці злочину. Але ці сліди самі по собі не говорять про насильницькі дії з боку потенційного претендента на пост президента Франції.
На думку адвоката, на покоївку очікує щонайменше депортаційний процес, який може в імміграційному суді розтягнутися на кілька років.
"У позивачки можуть відібрати статус політичного біженця, навіть якщо вже видано документ про постійний вид на проживання. У неї можуть бути великі неприємності. Покоївці також загрожує кримінальне переслідування з приводу обмови Стросс-Кана. За такий злочин цілком можна отримати і тюремний термін. У цьому випадку Стросс-Кан може стати жертвою наклепу і з обвинуваченого перетворитися на жертву злочину", - вважає Палант.
Більше того, у разі якщо кримінальну справу проти Стросс-Кана буде припинено, то він теоретично може сам вчинити цивільний позов до штату Нью-Йорк, але тільки в тому випадку, якщо сторона звинувачення кричущим чином відхилилася від встановлених стандартів ведення справи, прийнятих для правоохоронних органів.
"Що ж сталося насправді в готелі Sofitel, ми навряд чи колись дізнаємося. Дуже вже "гнилий помідор" ця панянка, але ж гвалтують і брехунів, і злочинниць. Хоча поширена й інша практика - вичавити із заможних чоловіків чималі гроші під приводом сексуальних домагань, що зазвичай залишається в рамках цивільних справ", - вважає адвокат.
Чергове поява Стросс-Кана в суді призначена на 18 липня, йому повернуто заставу розміром 1 млн доларів, але документи, що дають право на перетин кордону, поки залишаються під арештом. Гарячими слідами після його арешту 14 травня представники звинувачення наполягали на його утриманні під арештом в силу "суспільної небезпечності" його особистості.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас