Литовський парламент вирішив відібрати у "Газпрому" трубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литовський парламент вирішив відібрати у "Газпрому" трубу

Енергетика
2016
Парламент Литви прийняв закон, що забороняє постачальникам газу володіти газотранспортною системою в країні, повідомляє Reuters. У випадку, якщо президент країни підпише документ, то "Газпрому", що володіє 37,1% литовської газової компанії Lietuvos Dujos, доведеться в найближчі роки відмовитися від володіння газопроводами в Литві.
"Це важливий крок до енергонезалежності... Продаж газопроводів вісім років тому був великою помилкою", - цитує агентство слова прем'єр-міністра Литви Андрюса Кубілюса.
На даний момент "Газпром" є єдиним постачальником газу в Литву. Акціонерами Lietuvos dujos, крім "Газпрому", є уряд Литви (17,7% акцій) і E.ON Ruhrgas International (38,9%).
У 2009 році Євросоюз домовився про лібералізацію енергетичних ринків, зобов'язавши в рамках так званого третього енергопакету ЄС газові компанії відокремити виробництво від розподільних мереж. На думку Брюсселя, це зробить газові ринки більш конкурентними. Втім, третій енергопакет не зобов'язує країну проводити поділ, поки вона отримує газ тільки з одного джерела.
В "Газпромі" раніше виступали як проти третього енергопакету, так і проти поділу Lietuvos Dujos. На думку компанії, виділення належних їй газопроводів в окрему компанію є незаконним. Магістральні газопроводи уряд Литви збирається націоналізувати, але схему того, як це буде зроблено, не розкриває.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас