Набув чинності антикорупційний закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності антикорупційний закон

Казна та Політика
1847
В Україні з 1 липня набирає чинності закон "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні".
За словами президента України Віктора Януковича, антикорупційний закон передбачає ефективні правові механізми запобігання, виявлення, припинення і розслідування корупційних правопорушень як у публічній, так і в приватній сферах.
У законі істотно розширено коло осіб, які є суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення. Серед них, зокрема, і верхівка влади - президент, прем'єр-міністр, голова Верховної ради, генеральний прокурор - і керівники інших центральних органів виконавчої влади. Цей закон також дозволяє виявляти корупцію в сфері надання публічних послуг, зокрема в діяльності аудиторів, оцінювачів, нотаріусів та ін.
У законі також вводиться обов'язок державних службовців декларувати не тільки свої доходи, але і близьких осіб. Новим законом президент України уповноважений визначати антикорупційну стратегію. Ця стратегія повинна стати основним програмним документом державної антикорупційної політики та інструментом впровадження закону.
Нагадаємо, 2 червня Янукович підписав закон №3334-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ боротьби зі злочинністю та корупцією", яким усунені неузгодженості у тексті прийнятого антикорупційного закону.
Згідно уточненнями до закону, в деклараціїю про доходи окремо вноситимуться відомості про витрати на майно, що перебуває у приватній власності, і на майно, що перебуває в оренді. За звітний рік також декларуються одноразові витрати, якщо вони дорівнюють або перевищують 150 тисяч гривень.
7 квітня Верховна рада Україна (ВР) прийняла в повторному другому читанні окремі статті і розділ "Прикінцеві положення", а також в цілому президентський проект закону "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні" (№7487 від 17.12.2010 року ).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас