Донецьку відмовили у візах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецьку відмовили у візах

830
Вчора в МЗС Чехії повідомили про закриття з 1 липня консульського відділу генерального консульства Чеської республіки (ЧР) в Донецьку, який раніше обслуговував мешканців Донецької, Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, а також Севастополя і Криму. З сьогоднішнього дня жителі цих регіонів змушені будуть подавати заяви на отримання віз у Києві. Крім чеських віз, представництво видавало також і французькі. Тепер за ними рекомендується звертатися в посольство Франції у Києві. Таке рішення в МЗС Чехії пояснили "тривалою бездіяльністю української сторони в питанні адміністративного забезпечення діяльності підрозділу" і пообіцяли скасувати його після усунення розбіжностей.
Суть конфлікту полягає в тому, що МЗС України досі не дало згоду на приїзд нового генерального консула Чехії в Донецьк, про що МЗС ЧР клопотав ще 23 лютого. В результаті такого зволікання генеральне консульство вже місяць працює без керівника. Деякі консульські працівники чекають на оформлення нових акредитаційних посвідчень, необхідних для їх роботи в Україні. Все це, на думку чеської сторони, перешкоджає роботі представництва.
Слід зазначити, що акредитаційні документи видає департамент консульської служби МЗС України. Проблеми з їх отриманням з технічних причин виникли у багатьох дипломатичних представництв в Україні ще минулої осені. У МЗС України тоді визнали, що у відомства просто не було бланків карток. До початку 2011 року дефіцит в більшості випадків був ліквідований.
Разом з тим чеське консульство досі має проблеми з отриманням акредитацій. Як пояснив другий секретар посольства Чехії в Україні Мілан Еккерт, "деякі дипломати очікують на акредитацію з квітня". За його словами, Чехія розглядає цю ситуацію "як технічне непорозуміння, а не як політичне". "Але сьогодні ці технічні проблеми досягли такого рівня, що перешкоджають нашій поточній діяльності", - сказав дипломат.
За інформацією співрозмовника, знайомого з ситуацією, що склалася, в чеському посольстві не виключають, що в разі продовження конфлікту дипломатична місія істотно обмежить видачу віз для українців і в Києві. У МЗС України також запевняють, що проблема з видачею акредитаційних посвідчень має технічний характер і буде вирішена найближчим часом. Коментуючи закриття консульського відділу в Донецьку, прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров заявив, що українська та чеська сторони "роблять все можливе для відновлення його роботи". "Вже є згода України на призначення нового генконсула, і тепер ми чекаємо на завершення внутрішньодержавних процедур в Чехії", - пояснив Дикусаров. Разом з тим в МЗС України поки не можуть спрогнозувати, коли консульський відділ Чеської республіки в Донецьку почне функціонувати.
Українські туроператори вважають, що закриття представництва негативно позначиться на бажанні туристів поїхати до Чехії. "Проте компанії цілком зможуть оформляти візу для охочих і без їх особистої присутності в Києві, - повідомив голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха. - Невеликі групи їздять або на лікування в Карлові Вари, або на гірськолижні курорти, проте не можна сказати, що Чехія є сильно затребуваним місцем".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас