Титенко: Національний регулятор ринку ЖКГ буде створено найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Титенко: Національний регулятор ринку ЖКГ буде створено найближчим часом

Казна та Політика
210
Національний регулятор ринку ЖКГ буде створено найближчим часом. Про це в ході прес-конференції повідомив голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Сергій Титенко.
"Мені дзвонили сьогодні з Адміністрації Президента і сказали, що вже відпрацьовуються документи (про створення національного регулятора на ринку ЖКГ), тобто в них уже все є - і про кадрові призначення, і документи про створення комісії. Чесно скажу, я чекаю на завтра - післязавтра", - повідомляє голова НКРЕ.
Нагадаємо, що в червні ц.р. Янукович зробив "останнє попередження" прем'єр-міністру Миколі Азарову про необхідність до кінця поточного політичного сезону, до липня, провести істотні зміни в сфері житлово-комунальних послуг.
Президент зазначив, що в стратегії розвитку Києва до 2025 р. необхідно посилити складову реформи ЖКГ та створити конкурентне середовище на ринку комунальних послуг із залученням приватного капіталу для модернізації житлово-комунальної структури і переходу до економічно обумовлених тарифів.
Нагадаємо, 23 травня Азаров заявив, що Янукович доручив уряду зробити жорсткі висновки щодо бездіяльності чиновників у питаннях тарифів на житлово-комунальні послуги.
Раніше, нагадав Азаров, Президент неодноразово підкреслював: відповідальні за тарифоутворення особи повинні усунути наявні завищення тарифів, виправити невиправдані розцінки.
Раніше, 12 травня Янукович, під час засідання комітету з економічних реформ підкреслив, що принципово важливо забезпечити єдиний по всій країні підхід до тарифоутворення. Звертаючись до прем'єр-міністра України М. Азарова, Президент зазначив, що особисто йому давав доручення знайти вирішення цього питання.
Янукович нагадав, що минулого року було передано право встановлення тарифів для регіональних монополістів національному регулятору. Глава держави висловив переконання, що необхідно нарешті почати реформу системи соціального забезпечення.
Раніше, 25 лютого Президент України заявив, що тарифи на послуги ЖКГ до кінця року повинні бути однаковими для всіх громадян України, незважаючи на регіон проживання.
Нагадаємо, що в червні 2010 р. в Україні набув чинності закон про Нацкомісію регулювання ринку комунальних послуг. Законопроект передбачав створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг (НКРРКП) як колегіального центрального органу виконавчої влади, який здійснює державне регулювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, діяльність якого спрямовується і координується урядом.
Відповідно до закону, НКРРКП, серед усього іншого, повинна ліцензувати суб'єктів господарської діяльності з централізованого водопостачання, водовідведення, виробництва теплової енергії (крім діяльності з виробництва теплової енергії на ТЕЦ, ТЕС, АЕС і т.п.) та її транспортування магістральними та місцевими тепломережами. Нацкомісія також повинна розробити порядок формування тарифів на комунальні послуги і затверджувати тарифи на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.
Крім того, серед повноважень комісії, застосування штрафних санкцій у разі порушень з боку госпсуб'єктів у сфері ЖКГ. Тоді, міністр з питань ЖКГ України Юрій Хіврич відзначив, що в законі про держбюджет на 2011 р. вже будуть передбачені кошти на створення єдиного регулятора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас