Банкіри вважають малоймовірним масовий продаж банками ОВДП для ЧЄ-2012 з футболу через зміни порядку врахування їх у резервах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри вважають малоймовірним масовий продаж банками ОВДП для ЧЄ-2012 з футболу через зміни порядку врахування їх у резервах

Казна та Політика
342
Банкіри вважають малоймовірним масовий продаж банками цільових облігацій внутрішньої державної позики для фінансування проектів чемпіонату Європи з футболу 2012 року у зв'язку зі зміною порядку врахування їх у резервах.
"Ні, банки не стануть їх зараз позбавлятися. Та й ці папери в основному в Ощадбанку та Укрексімбанку, хоча є і в інших великих банках", - сказав президент Українського аналітичного центру і голова наглядової ради банку "Центр" (Київ) Олександр Охрименко.
Разом з тим він додав, що зміною порядку обліку цих паперів у резервах Національний банк бореться із зайвою ліквідністю банків і пов'язує грошову масу в банках, щоб банки менше спекулювали на валютному ринку.
"НБУ зацікавлений, щоб банки поменше займалися валютою, більше займалися гривнею і менше тиснули на міжбанківський ринок", - додав банкір.
Член правління Промінвестбанку (Київ) Владислав Кравець також поділяє цю думку.
За його словами, наразі ці папери є ефективним інструментом для вкладення банками вільних коштів, і дані ОВДП приносять стабільний дохід.
Член наглядової ради Терра Банку (Київ) Кирило Шевченко також вважає малоймовірним масовий продаж банками цільових ОВДП у зв'язку зі зміною порядку врахування їх у резервах.
"Ні, я виключаю такий сценарій (масовий відхід банками від вищевказаних паперів). Все одно цей інструмент набагато вигідніший ніж просто тримати гроші на коррахунку в Нацбанку", - сказав банкір.
Шевченко також додав, що попит на ці папери зменшиться, але незначно.
Як повідомляло агентство, в середині червня Нацбанк схвалив постанову № 195, якою змінив нормативи обов'язкового резервування валютних депозитів.
Цією ж постановою НБУ також встановив, що в резервах буде враховуватися не вся вартість цільових облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), випущених для фінансування проектів ЧЄ-2012 з футболу, а лише 50% номіналу ОВДП.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас