ФДМУ: До кінця 2011 р. буде проведено 11 конкурсів з продажу енергокомпаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМУ: До кінця 2011 р. буде проведено 11 конкурсів з продажу енергокомпаній

Фондовий ринок
291
Голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко підписав помісячний план-графік виставлення на продаж у III-IV кварталах 2011 р. пакетів акцій енергогенеруючих та енергопостачальних компаній. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.
У серпні буде оголошено тендер на продаж 25% акцій "Київенерго", 50% акцій "Закарпаттяенерго", 45% акцій "Західенерго", 21% акцій "Черкасиобленерго". У вересні буде оголошено тендер на продаж 50% акцій "Вінницяобленерго", 45% акцій "Крименерго", 50% акцій "Дніпрообленерго". У жовтні - 25,999% акцій "Тернопільобленерго", 45% акцій "Чернівціобленерго", 28% акцій "Дніпроенерго", 40% акцій "Донецькобленерго".
"Отже, ми маємо десять конкурсів у поточному році, які ми оголошуємо з продажу, і "Черкасиобленерго" як пакет акцій 21%. У нас підписана угода з ЄБРР, що він (пакет акцій) повинен продаватися на біржі разом з 25 %-м пакетом акцій, який зараз перебуває в статутному фонді "УкрЕСКО", - сказав Рябченко.
За словами Рябченка, це головна приватизація, яка відбудеться в поточному році. Він також нагадав, що є відповідні постанови уряду України щодо цього. Крім того, Рябченко підписав лист НАК ЕКУ для того, щоб НАК ЕКУ енергокомпанії передали відповідні пакети акцій, які виставлені на приватизацію.
Рябченко також повідомив, що ті компанії, тендер приватизації яких оголошено в серпні, повинні передати пакети акцій НАК ЕКЕ протягом двох днів, ті, які у вересні - через місяць; ті, які в жовтні - через два місяці.
"Ми все, що отримаємо від НАК ЕКУ - все виставимо на продаж в повному обсязі. Єдине, що є "Черкассиобленерго". У нас було 46%, і ми 25% за урядовою постановою передаємо НАК ЕКУ, щоб у них від всіх компаній, які йдуть на приватизацію в поточному році, від всіх абсолютно залишилося 25% в статутному фонді".
Рябченко нагадав, що конкурс з продажу відбудеться через 50 днів після оголошення тендеру, а продаж тих компаній, які виставлені на біржу - через 30 днів.
Нагадаємо, в квітні 2011 р. міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявляв, що при проведенні приватизаційних конкурсів перевага надаватиметься тим інвесторам, які готові вкладати максимальний обсяг інвестицій в модернізацію приватизованих компаній.
Відзначимо, в березні 2011 р. Президент України Віктор Янукович на засіданні Комітету економічних реформ заявив, що найближчим часом буде схвалене рішення про роздержавлення тієї власності, яка ще залишилася у держави.
Нагадаємо, що в травні 2011 р. Кабінет Міністрів України зняв з порядку денного свого засідання розгляд законопроекту "Про Державну програму приватизації". Тоді йшлося про дві теплові генерації і дев'ять обленерго, які уряд планував приватизувати в 2011 р.
За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, на розгляді Кабінету Міністрів стоїть новий проект Державної програми приватизації до 2014 р.
Нагадаємо, що одним з пріоритетів Національного плану дій на 2011 р. по впровадженню Програми економічних реформ на 2010 - 2014 рр., підписаного Президентом, є запуск і просування процесу приватизації. Як заявляла раніше перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, в першу чергу приватизація торкнеться енергетичного сектора.
Як повідомило на початку грудня Міністерства фінансів України, згідно з держбюджетом України на 2011 р., надходження до бюджету України на 2011 р. від приватизації державного майна (крім об'єктів, для яких передбачено окреме розподіл коштів відповідно до Державної програми приватизації на 2000-2002 рр.) та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації та кредитування підприємств планується 10 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас