ЄС запропонував Україні приєднатися до створення єдиного енергоринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС запропонував Україні приєднатися до створення єдиного енергоринку

Казна та Політика
398
Євросоюз пропонує Україні приєднатися до створення єдиного європейського енергетичного ринку, який члени ЄС планують сформувати до кінця 2014 р. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр, передає радіо "Свобода".
Посол зазначив, що під час головування Угорщини в ЄС схвалили відповідну стратегію, яка "дозволить знизити залежність європейців від імпортованих з Росії енергоносіїв, залучити в промисловість енергоефективні технології та об'єднати енергетичну систему Європи в одне ціле".
Баєр нагадав, що підвищення енергетичної безпеки в Європі було однією з головних завдань під час піврічного головування Угорщини в Євросоюзі.
"Ми погодили важливі документи. Один - за яким країни ЄС відтепер координують свою енергетичну політику і готують юридичні та технічні передумови для створення єдиного енергоринку. Другий документ - це програма енергетичного розвитку, до якої ми пропонуємо долучитися Україні, яка виступає справжнім енергетичним вузлом і важливою територією для транзиту енергоносіїв. Насправді, європейський енергоринок без України не обійдеться", - додав Баєр.
Головування Угорщини в Євросоюзі завершилося 30 червня. Крім узгодження і схвалення плану формування єдиного європейського енергоринку, під час угорського головування Євросоюз схвалив, зокрема Дунайську регіональну стратегію, а також Європейську стратегію інтеграції циган.
Нагадаємо, що в лютому 2011 р. країни-члени ЄС домовилися про створення інтегрованого внутрішнього енергетичного ринку ЄС. Тоді, в заключному комюніке саміту було сказано, що після 2015 р. жоден з членів ЄС не повинен бути ізольованим від мережі газової та електро-інфраструктури.
На брюссельському саміті лідери країн-членів ЄС поставили перед Єврокомісією завдання до червня 2011 р. подати пропозиції щодо фінансування проекту створення спільного енергоринку ЄС, а також плани щодо забезпечення безпеки енергопостачань з-за кордону.
Зазначимо також, в листопаді 2010 р. була представлена ​​стратегія розвитку загальної енергетичної мережі ЄС на 10 років. За словами комісар ЄС з енергетики Гюнтера Еттінгера, інвестиції в цю сферу складуть 1 трлн євро.
Не зважаючи на домовленості на вищому рівні, європейські трейдери ставлять під сумнів швидке формування такого ринку. Приміром член правління Європейської федерації енерготрейдерів Пол Доусон вважає, що перед створенням єдиного енергетичного ринку ЄС слід скасувати внутрішнє регулювання відповідних ринків у Франції, Іспанії та Італії.
Нагадаємо також, що 1 лютого 2011 р. Україна стала повноправним членом Енергетичного співтовариства, мета якого об'єднання європейських енергосистем та створення єдиного ринку електроенергії і газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас