Міллер: Газпром модернізує контракти на поставку газу при входженні в електроенергетику Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Газпром модернізує контракти на поставку газу при входженні в електроенергетику Європи

Енергетика
270
"Газпром" модернізує параметри контрактів на поставку газу стосовно до проектів участі в електрогенерації в Європі, заявив глава компанії Олексій Міллер в своїй доповіді на річних зборах акціонерів.
"Отримують "друге дихання" проекти участі "Газпрому" в електрогенерації в Європі. Ми вивчаємо цілий ряд можливостей для входження у проекти, які дозволять нам створити додатковий попит на наш газ і отримувати додаткові доходи від продажу електроенергії. Параметри контрактів на поставку газу стосовно до цих проектів будуть модернізовані з урахуванням конкретних умов", - сказав він.
Міллер відзначив, що найбільш привабливим є ринок Німеччини, де "Газпром" має намір взяти участь в будівництві нових газових електрогенеруючих потужностей.
Раніше повідомлялося, що в ціні газу для кінцевих споживачів у Німеччині приблизно третину складає ціна імпорту газу, ще приблизно третину - податки і ще близько 30% - маржа импортера.
Раніше Міллер говорив Агентству газової інформації (АГІ), що "Газпром" хоче постачати газ безпосередньо електростанціям німецької E. ON, а також увійти до статутного капіталу цих електростанцій.
У своїй доповіді для акціонерів Міллер нагадав також, що на основному експортному ринку "Газпрому" - європейському - попит почав відновлюватися після кризи швидше, ніж очікували навіть оптимісти. У 2010 році в Європі відзначено абсолютний рекорд споживання газу, і "Газпром" збільшив постачання газу до таких країн, як Чехія, Польща, Сербія, а також Франція і Німеччина.
Ринкова частка "Газпрому" на європейському ринку становила на кінець 2010 року 23% (для порівняння, частка Норвегії - 19%, Алжиру - 10%, Катару - 6%).
Міллер підкреслив, що в 2010 році в умовах зростання споживання газу в Європі "Газпром" зберіг систему довгострокових контрактів з умовою "бери або плати" і систему ціноутворення, прив'язану до нафтопродуктового кошику. "І жодних радикальних змін в контрактній системі не очікується і не планується. Сама структура європейського ринку з опорою на потоки газу об'єктивно склалася таким чином, що спотовий ринок виконує в ній додаткову, балансуючу функцію, тоді коли контракти з нафтовою прив'язкою - природний захист комерційних інтересів і покупця і продавця", - підкреслив він.
"Ми вже зараз бачимо, що в поточному році ми експортуємо в Європу і Туреччину від 155 до 158 млрд кубометрів газу і поставимо новий рекорд валютної виручки", - зазначив Міллер. Початковий прогноз експорту на 2011 рік - 151,5 млрд кубометрів газу.
"Надалі тенденція зростання поставок в абсолютному вираженні збережеться, але частка європейських ринків у валової виручки "Газпрому" буде знижуватися у зв'язку з появою нових закордонних клієнтів і зростанням цін на газ в Росії. І це є усвідомленим елементом нашої стратегії", - додав глава "Газпрому".
У 2010 році група "Газпром" продала кінцевим споживачам Великобританії, Франції, Чехії та Італії 4,7 млрд кубометрів газу, що на 47% перевищує показник 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас