Експерти: На Україну очікує падіння цін на зерно нового врожаю мінімум на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: На Україну очікує падіння цін на зерно нового врожаю мінімум на 30%

Аграрний ринок
642
Ціни на зерно нового врожаю в Україні можуть впасти щонайменше на 30% через введення з 1 липня вивізних мит на зерно та скасування відшкодування ПДВ для зернотрейдерів, вважають експерти.
"Ми очікуємо на зниження цін як мінімум на 30% на зернові культури", - сказав президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса на прес-конференції в Києві в четвер.
На його думку, зниження цін принесе агрогосподарствам, особливо дрібним і середнім, досить великі збитки, враховуючи що виросла цього року собівартість виробництва зерна.
Генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Сергій Стоянов відзначив, що Україні, не знижуючи ціни з урахуванням відсутності відшкодування ПДВ та вивізних мит, у цьому сезоні буде складно конкурувати на світових ринках. Експерт підрахував, що з урахуванням цих факторів зернотрейдери можуть запропонувати аграріям максимальну ціну на ячмінь з доставкою в порт 1500 грн/тонна.
Як повідомлялося, Україна з 1 липня до 1 січня 2012 року вводить мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менш EUR23 за тонну).
Учасники аграрного ринку неодноразово висловлювалися проти введення мит на експорт зерна, заявляючи, що це призведе до значного зниження внутрішніх цін на нього та збитки аграріїв.
У поточному сезоні уряд України обмежував експорт зерна, зокрема, використовуючи механізм квотування, побоюючись цінового зростання.
Відповідно до Податкового кодексу, з 1 липня поточного року припиняється дія нульової ставки ПДВ щодо операцій з експорту зерна.
Міністерство аграрної політики і продовольства України прогнозує урожай зерна в поточному році 45 млн тонн проти 39,3 млн тонн в 2010 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас