Суд іде - шоу триває — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд іде - шоу триває

Кримінал
2229
Суд над Юлією Тимошенко з перших днів перетворився на одну з головних подій країни. Різкі заяви політиків, мітинги прихильників і противників екс-прем'єра, пряма трансляція засідань з усіма його особливостями - і влади, і опозиція роблять все для того, щоб шоу вдалося на славу.
Суд-шоу в прямому ефірі
Хоча процес проти Юлії Тимошенко - це вже не перша передана в суд справа з високопоставленим чиновником, який був у "головній ролі", на тлі інших "антикорупційний" ініціатив, навіть таких помітних, як випадок з Юрієм Луценком, він стоїть осібно. Гостру увагу до подій пояснити нескладно: в Україні взялися судити не дрібного чиновника, а великого політика. Не просто політика - а найбільш рейтингового опозиційного діяча. Не просто опозиційного діяча - а колишнього прем'єр-міністра. І судити не просто за перевищення повноважень (дві інші, "скромніші" справи тільки чекають своєї черги) - а за пріснопам'ятні наслідки "газової війни" 2009 року... Тому не дивно, що і в Україні, і за її межами вже перші судові засідання викликали жвавий інтерес. Але, треба зауважити, що всі безпосередні та опосередковані учасники процесу докладають безліч зусиль для того, щоб градус цього інтересу поки не падав.
Як і можна було очікувати, з першого дня попереднього засідання суду над Юлією Тимошенко перетворився на головне шоу сезону. Справедливості заради варто визнати, що чимала частина відповідальності яскравої телекартинки для трансляції лежить на опозиції. Кожен "сеанс" в Печерському райсуді столиці супроводжується мітингами (причому, не позбавленими таких "спецефектів", як депутати під автобусами); прихильники і противники прем'єра рідко втрачають можливість поштовхатися між собою або з охоронцями порядку; група підтримки екс-прем'єра в залі суду веде себе не дуже стримано, та й сама обвинувачена не надто ретельно вибирає висловлювання.
Як наслідок, міліція відкриває кримінальну справу за фактом хуліганства, Інна Богословська, яка взяла на себе завдання громадського обвинувача, розповідає про те, які переживання за власне життя у неї викликає читання інтернету, а сама Юлія Тимошенко пояснює причини своєї поведінки особливостями українського правосуддя"... Суддя Кірєєв - це не суддя, це людина, уповноважена, поставлена Януковичем для того, щоб провести розправу з опозицією, це не суддя, це просто Кірєєв, який виконує замовлення. Саме тому я не сприймаю цю людину як суд, я не встаю перед цим судом, тому що це не суд, і я не кажу "ваша честь", бо це безчесна людина, яка порушує закон", - стоїть на принципах неповаги до суду Юлія Володимирівна.
Для фігурантки гучної справи поки що публічний суд дає не лише можливість оголосити привселюдно про свою громадянську позицію і неприйняття поведінки судді. У цьому випадку спрацьовує шоу-правило: чим яскравіша картинка, тим вищі рейтинги. І мова може йти не тільки про особисті рейтинги найяскравішої представниці опозиції, хоча, поки шоу не приїлося глядачам, можливо і це. Мабуть, головне завдання опозиції на сьогодні - будь-що привернути якомога більше уваги до тих деталей процесу, які можуть завдати шкоди позиції влади.
Варто зауважити, що сторона звинувачення докладає чималих зусиль для того, щоб виглядати в очах численних спостерігачів не кращим чином. Починаючи з організаційних моментів, які шокували посла Євросоюзу в Україні, і закінчуючи спішним відхиленням суду більшості клопотань захисту - імідж вітчизняної Феміди те, що відбувається, аж ніяк не прикрашає. "Мав справу вести досвідчений суддя з бездоганною репутацією, щоб опозиція не могла дорікнути за те, що людину вчора перевели спеціально під розгляд справи Тимошенко. По-друге, мали бути дотримані всі умови для роботи суду, щоб це було відповідне приміщення з кондиціонерами, без провокаторів з обох сторін. По-третє, у суді не повинно бути поспіху, щоб не було видно, що влада прагне швидше засудити Тимошенко і дати їй будь-який термін, закривши цю тему", - перераховує огріхи обвинувачів політолог і член "Єдиного центру" Вадим Карасьов, пояснюючи, що "такі судові процеси потрібно готувати, щоб у суспільстві не виникало жодних сумнівів у юридичній чистоті".
Між тим, можновладці, схоже, вважають неабиякою поступкою вже сам факт відкритості процесу, а на його деталях уже не зосереджуються"... Українське суспільство має можливість безпосередньо спостерігати за процесом судового розгляду, який свідчить про дотримання всіх законодавчих вимог щодо гласності, рівності прав та змагальності сторін. Органи прокуратури виступають за максимальну неупередженість, відкритість і прозорість судового процесу в рамках чинного законодавства", - здається, пишається тим, що відбувається Генпрокуратура, яка не поспішає згадувати про те, що "відкритість і прозорість" поки забезпечується завдяки ініціативі далеко не державного "5 каналу". При цьому в Партії регіонів вже засумнівалися в правильності публічного шляху. "Початок розгляду справи, по суті, підтвердив, що головне завдання Тимошенко - перетворити судовий процес на політичне шоу, а не підготувати вагомі аргументи і довести свою невинність", - критикує те, що відбувається, Інна Богословська, яка встигла взяти участь вже не в одному "підсудному" скандалі. Та й сам президент, який не забуває нагадати про те, що він зацікавлений в "відкритості і гласності", жалкує з приводу того, що "у неї (Юлії Тимошенко, - "Подробности".) Тільки політичний спосіб захисту"...
Дорогі зарубіжні глядачі...
Звинувачення в "політизації" того, що відбувається, прихильники екс-прем'єра відмітають без зайвих сумнівів. Сам процес в опозиції називають "фарсом", "персональною розправою", "кірєєвщиною" (за прізвищем головуючого) і розраховують "шукати правду не в українських судах". Побоюючись тієї самої виборчої юстиції, про яку вже багато говорять на Заході, Юлія Тимошенко і її оточення спочатку готувалися робити ставку на рішення міжнародних судів. Але думка "закордону" важлива не тільки для них, але і для влади.
Горезвісний Захід продовжує слідкувати за подіями, що розгортаються. Спостереження Жозе Мануеля Пінту Тейшейри вже зіграли проти України. Крім того, до початку попереднього розгляду МЗС встиг обмінятися "компліментами" з керівництвом Європейської народної партії. Нагадаємо, зовнішньополітичне відомство засмутилися через те, що "потужна і поважна політична європейська структура" грає роль "клубу співчуваючих Юлії Тимошенко". Але в Брюсселі до почуттів вітчизняних дипломатів поставилися без належного розуміння... Однією лише Європою грізний Захід не обмежується: свій інтерес до подій не заперечують і Сполучені Штати Америки. "Ми закликаємо уряд України утриматися від дій, які створюють таке враження, і підривають верховенство права в Україні. Ми і далі будемо уважно стежити за процесом суду і слідчих дій проти Юлії Тимошенко та інших опозиційних лідерів", - йдеться в заяві Держдепартаменту.
Експерти не втомлюються нагадувати про те, що заангажований розгляд справи Тимошенко в суді може сильно вдарити по репутації керівництва держави. Поки представники оного старанно намагаються зберегти обличчя. Так, міністр юстиції вже встиг заявити про те, що будь-яке рішення Страсбурга у справах Тимошенко і Луценко буде беззаперечно виконано. Не втомлюється розповідати про святість принципів верховенства закону і глава держави. Адже якщо суд над Юлією Тимошенко буде виглядати переконливо - це послужить кращим аргументом на підтримку влади... Але все ж в останні дні складається все більш певне враження, що від зайвої уваги західних товаришів правлячий табір починає втомлюватися. Досить різка заява МЗС - тому підтвердження. А в Партії регіонів, тим часом, вже теж менше соромляться у формулюваннях. Не виключено, що смілива пропозиція нардепа Василя Кисельова послу Євросоюзу "Їхати до Португалії" була першою ластівкою. У всякому разі, інший парламентарій-"регіонал" Леонід Кожара встиг запідозрити ЄНП в тязі до подвійних стандартів.
Нервова реакція окремих представників влади на увагу ЄС і США до "газової справи" їх не прикрашає - особливо в світлі прагнення якомога швидше підписати угоду про асоціацію. Як би доброзичливо не був налаштований Брюссель спочатку, якраз жорсткі натяки на існування неодноразово згадуваної "вибіркової юстиції" можуть зіграти з намірами нашої держави злий жарт. Але ситуація зі справою, порушеною проти Юлії Тимошенко, своєрідна ще й тим, що в ході її розгляду можуть бути за живе зачеплені інтереси ще одного стратегічного партнера.
Прагнення деяких політиків загострити стан справ і звинуватити екс-прем'єра не тільки в перевищенні повноважень, але і в державній зраді, хоч і пожвавить судове шоу ще більше, але загрожує для України дипломатичними проблемами у ще одному напрямку. "Ми обов'язково будемо наполягати на допиті прем'єр-міністра Росії Путіна... по справі про державну зраду Тимошенко, в якій дійсно свідчення Путіна будуть дуже важливими доказами державної зради Тимошенко", - заявляє голова тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування обставин підписання газових контрактів 2009 року Інна Богословська. Російська опозиція, до слова, процес сприйняла з ентузіазмом.
"Я вважаю абсолютно безпрецедентним сам факт судової справи стосовно прем'єр-міністра. Я вважаю, що це грандіозний прогрес для України, що дійсно немає недоторканних... (...) Оскільки це унікальний абсолютно досвід, який дружня нам країна проходить, то я б дуже хотів, щоб цей досвід був успішним", - сподівається на краще Борис Нємцов. А фахівці, тим часом, попереджають, що бажання навіть не суду, але парламентаріїв поспілкуватися з главою російського уряду в такому контексті можуть до добра не довести. "Тепер будь-якого прем'єра, віце-прем'єра можна посадити за перевищення повноважень, створюється прецедент. А перевищення повноважень дуже легко перетікає в державну зраду. А тут вже Путін не може зрозуміти. Виходить, все, що він робив з Тимошенко в 2009 році, це не що інше, як формування державної зради, а він - спільник. Це дуже недипломатично", - відзначає директор Соціологічної служби Український барометр, політолог Віктор Небоженко.
І знову-таки - в світлі прагнення Києва переглянути в липні все ті ж газові контракти думка про те, щоб довідатися про подробиці укладення договорів у Володимира Путіна виглядає майже оригінально. Хоча, може бути і так, що судовий вердикт не на користь Юлії Тимошенко вітчизняний уряд спробує використати як ще аргумент на користь розриву контрактів. Але поки ж спроба згадати "всує" ім'я російського прем'єра працює більше на рейтинги "суд-шоу", що стартувало. Того самого, з якого всі бажаючі намагаються отримати якомога більшу користь. І не тільки в піар-сенсі цього слова.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас