Росія не відновила постачання електроенергії в Білорусь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не відновила постачання електроенергії в Білорусь

Енергетика
790
ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" не відновило постачання електроенергії до Білорусі з 00:00 за московським часом 30 червня, як планувалося напередодні, повідомив представник компанії Антон Назаров.
Назаров сказав, що причини непоновлення експорту з'ясовуються, від подальших коментарів він утримався. Назаров також не зміг відповісти, чи подавало "Інтер РАО ЄЕС" заявку на включення в диспетчерський графік і з якої години.
Коментарів "Системного оператора" "Інтерфаксу" отримати не вдалося.
Раніше повідомлялося, що ВО "Біленерго" увечері в середу погасило другий транш заборгованості перед "Інтер РАО ЄЕС" за імпортовану електроенергію. Для погашення заборгованості об'єднання залучило кредит БПС-банку.
В "Інтер РАО ЄЕС" підтвердили отримання другого траншу заборгованості в сумі близько 600 мільйонів рублів і повідомили, що сторони приступили до узгодження графіка поставок електроенергії, також розпочато консультації з "Системним оператором" щодо повномасштабного відновлення поставок електроенергії до Білорусі.
ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" о 0:00 за Москві 29 червня припинило експорт електроенергії до Білорусі через накопиченого боргу в сумі близько 1,2 мільярда російських рублів за період з квітня по травень.
Для виплати боргу російської компанії ВО "Біленерго" залучило кредит БПС-банку, для погашення якого Нацбанк продасть "Біленерго" валюту.
У Белорусі з березня триває системна фінансово-економічна криза, яка, зокрема, проявляється у гострому дефіциті інвалюти для оплати імпорту. На біржі Нацбанк продає інвалюту тільки для критичного імпорту - медикаментів і газу, а також для погашення валютних кредитів за залишковим принципом.
Зараз з ініціативи уряду НББ розглядає можливість включення електроенергії в перелік критичного імпорту, що дозволить "Беленерго" купувати інвалюту на біржі для розрахунків з РФ. Джерелом пропозиції інвалюти на біржі є обов'язковий продаж частини валютної виручки білоруських імпортерів. НББ, на вимогу президента Олександра Лукашенка, відмовився від валютних інтервенцій на біржі на початку року.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас