МВФ закликав США підвищити верхню межу держборгу в найкоротші терміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ закликав США підвищити верхню межу держборгу в найкоротші терміни

Казна та Політика
481
Міжнародний валютний фонд (МВФ) оголосив у середу, що світові ринки зазнають істотних збитків, якщо Конгрес США своєчасно не схвалить збільшення верхньої межі державних запозичень з поточного рівня в $14,3 трлн.
МВФ також попередив про ризик зниження кредитних рейтингів США в такому випадку, повідомляє агентство Bloomberg.
"Стеля федерального боргу має бути невідкладно підвищена з тим, щоб уникнути серйозних потрясінь для економіки і світових фінансових ринків", - наголошується в доповіді МВФ з американської економіки.
Відсутність компромісу між законодавчою і виконавчою гілками влади зі скороченням бюджетних витрат і нарощування держборгу може призвести до "раптового підвищення процентних ставок і/або зниження суверенного рейтингу", вважають експерти фонду.
До ризиків для економіки США наразі також відносяться слабкість ринку житла і європейську боргову кризу, наголошується в доповіді.
МВФ залишив оцінки зростання ВВП США в 2011 і 2012 роках без змін - на рівні 2,5% і 2,75% відповідно, підкресливши при цьому, що зниження безробіття буде вкрай повільним.
Фракції Демократичної і Республіканської партій в Конгресі ось уже кілька місяців безуспішно ведуть переговори про підвищення стелі держборгу.
За оцінками міністерства фінансів США, країні загрожує дефолт, якщо законодавці не схвалять збільшення граничного обсягу зовнішніх запозичень до 2 серпня.
У середу міністр фінансів США Тімоті Гайтнер направив відкритого листа до Конгресу, в якому вкотре попередив, що надмірне зволікання з підвищенням стелі держборгу створює ризик дефолту.
Стеля держборгу - американський "винахід", вперше верхня межа для державних запозичень США був встановлена в 1917 році, тоді вона становила лише $11,5 млрд. До цього Конгрес повинен був затверджувати кожне розміщення боргових зобов'язань.
З березня 1962 р. стелю для американського держборгу підвищувалася 74 рази, у тому числі десять разів за період з 2001 року.
США раніше неодноразово перевищували стелю обсягу випуску боргових зобов'язань, найбільш значним перевищення було в 1995-1996 році - в роки президентства Білла Клінтона. Незважаючи на це, уряду завжди вдавалося досягти згоди з законодавцями, і США не оголошували про дефолт в новітній історії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас