Найбільшим банкам доведеться збільшити капітал на 1-2,5%, вирішили в Базелі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільшим банкам доведеться збільшити капітал на 1-2,5%, вирішили в Базелі

Казна та Політика
119
Найбільші світові банки, здатні поставити перед ризиком стабільність всієї глобальної фінансової системи, повинні будуть створити додатковий захисний буфер в розмірі 1,0-2,5% від обсягу активів, вирішили в Базелі керівники провідних світових ЦБ.
Як йдеться в поширеному в суботу прес-релізі Банку міжнародних розрахунків (Bank of International Settlements, BIS), схвалений документ включає в себе також методику оцінки системної важливості фінансових інститутів, на основі якої і буде схвалюватися рішення про необхідність і розмір додаткового капіталу в кожному з випадків. Ця методика враховує розмір банку, рівень його інтеграції у світову фінансову систему, ступінь його замінності, активність за кордоном, складність структури.
За оцінками експертів, нові вимоги щодо підвищення вимог до рівня достатності капіталу можуть торкнутися максимум 30 найбільших банків, у тому числі 8 американських.
Нова система, вважають у BIS, створить контр-стимули для найбільших банків, знизивши їх прагнення до подальшого зростання. Так, максимальна ставка для капіталу першого рівня може збільшуватися ще на 1 відсотковий пункт, тобто до 3,5% (або сумарно до 10,5%), в разі розширення масштабу діяльності цієї фінансової організації.
Наприкінці липня документ буде переданий на обговорення в Раду фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB), створений країнами-учасницями G20 для пошуку шляхів із запобіганню майбутнім кризам. Передбачається, що нові вимоги будуть вводитися разом з нормативами Базель III протягом 2016-2018 рр.
Нові базельські правила передбачають збільшення нормативу достатності капіталу першого рівня до 7% для всіх без винятку банків.
Як пише Financial Times з посиланням на інформовані джерела, під максимальний норматив (9,5%) можуть підпасти вісім інститутів: JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank. А от Goldman Sachs, UBS, Credit Suisse, Morgan Stanley, за цими даними, потраплять у наступну групу, вони повинні будуть мати капітал першого рівня мінімум в 9%. Інші експерти включають в другу групу також Societe Generale, Credit Suisse, найбільші банки Японії, Іспанії.
BIS підтримав позицію США і Великобританії, які виступали за те, щоб банки могли виконувати підвищені вимоги до капіталу тільки за рахунок нерозподіленого прибутку та розміщення звичайних акцій, а не різного роду конвертованих облігацій, пише агентство Bloomberg. На користь можливості використання таких інструментів виступали багато європейських країн.
Водночас максимальний рівень нормативу був знижений за підсумками дискусії з 3% (пропонувалися, зокрема, американцями) до 2,5%, пише Financial Times.
Регулятори хотіли б уникнути повторення ситуації 2008 року, коли крах Lehman Brothers потряс основи світової фінансової системи і змусив владу провідних країн світу витратити величезні кошти на порятунок банків. Регулятори хотіли б, щоб фінансові інститути були меншими і не настільки складними за структурою.
У деяких державах, наприклад Швейцарії, Великобританії, пише The Wall Street Journal, баланси найбільших банків рівні або перевищують ВВП їхніх країн, що підвищує ризики для цих економік.
Для виконання нових вимог найбільшим банкам доведеться скорочувати виплату дивідендів і розміщувати нові акції. Керівники багатьох великих банків виступали проти додаткових захисних буферів для найбільших фінансових інститутів, вказуючи, що цей "податок" має надлишковий характер і може негативно відбитися на економічному зростанні.
Всі деталі, що стосуються нових вимог, будуть оприлюднені BIS в кінці липня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас