Bank of America виплатить вкладникам 8,5 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bank of America виплатить вкладникам 8,5 млрд доларів

Казна та Політика
273
Рада директорів Bank of America схвалила виплату 8,5 млрд доларів компенсацій ряду інвесторів, які в результаті фінансової кризи 2008-2009 років зазнали збитків з іпотечних цінних паперів, які перебували в управлінні BofA, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела, близькі до ради.
Таким чином, буде покладено край дев'ятимісячному розгляду між банком і 22 найбільшими інвесторами, які володіли іпотечними цінними паперами на загальну суму 105 млрд доларів. Серед них - Федеральний резервний банк Нью-Йорка, BlackRock Inc., MetLife Inc. Після необхідних податкових відрахувань BofA передасть близько 5 млрд доларів Bank of New York Mellon Corp., який потім розподілить їх між вкладниками.
Видання пише, що позови до інвестбанків з іпотечних цінних паперів можуть серйозно ускладнити їм фінансову картину, оскільки наслідки кризи ще не подолані повною мірою. Виплата BofA такого обсягу грошових коштів може стимулювати й інші компанії, у тому числі страхові, а також керівників фондами подати позови проти фінансових організацій у справах про невдалий менеджменті вкладів з іпотеки і невідповідність обіцяних і отриманих інвесторами коштів. Перші подібні звернення до суду були подані восени минулого року проти Countrywide Financial Corp. - підрозділу BofA, придбаного в 2008 році за 4 млрд доларів.
Сума виплат виявилася більшою, ніж відведений для них спеціальний резерв банку в 6,2 млрд доларів. За словами джерела, в середу BofA може оголосити про розширення резервів для покриття майбутніх претензій за іпотечними та іншими претензіями.
"Багатомільярдні компенсації фактично зведуть нанівець доходи банку в першій половині поточного року", - вважає банківський аналітик Майк Майо.
За його оцінками, прибуток на одну звичайну акцію за підсумками поточного кварталу складе 0,5 долара, хоча раніше очікувався показник в 1 долар. Однак, незважаючи на можливе погіршення фінансової звітності, "необхідно було домогтися дозволу спірних ситуацій для того (...) щоб розвіяти хмари невизначеності над Bank of America".
Ще в жовтні 2010 року генеральний директор банку Брайан Моніхен заявляв, що не піде на виплату компенсацій. Проте вже в грудні він змінив свою думку на протилежну, оскільки було вирішено, що піти на мирову з інвесторами буде більш вигідно, ніж судова тяганина. У січні 2011 року BofA виплатив 3 млрд державним іпотечним агентствам Fannie Mae і Freddie Mac.
За словами джерела видання, "це був еволюційний шлях (вирішення суперечок), а не революційний".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас