Ціна стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна стабільності

Казна та Політика
3405
"Для нас зараз найважливіше завдання - це стабілізація цінової ситуації, важливо не допустити розгону інфляції", - заявив 21 червня прем'єр-міністр Микола Азаров, коментуючи останні переговори членів українського уряду з МВФ у Вашингтоні.
Прем'єр не раз стверджував, що в 2011 році уряд має всі шанси втримати інфляцію в рамках 10% - своєї думки він не змінив до цього дня. Щоправда, Микола Азаров ризикує залишитися останнім, хто дотримується настільки оптимістичної думки. Днями прогноз української інфляції переглянули у Світовому банку: якщо у грудні 2010-го у СБ чекали зростання споживчих цін за підсумками 2011 року на 10,7%, то тепер прогноз погіршений до рівня 11,4%. Прогноз економістів СБ практично збігся з травневою статистикою Держкомстату, згідно з якою зростання споживчих цін склало 11% в річному вимірі, або 5,5% з початку року. Ще більш песимістичного сценарію розвитку подій очікують українські бізнесмени, яких щокварталу опитує Нацбанком: їх консенсус-прогноз за результатами I кварталу становить 14,7% зростання споживчих цін за підсумками року.
Песимізм експертів поділяють і в уряді. "Якщо нам цього року вдасться зберегти інфляцію нижче 10%, це буде успіхом", - заявив віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко. Проте останні події дають уряду надію утримати зростання цін за підсумками року якщо не в рамках закладених у бюджеті 8,9%, то хоча б у межах 11-12%, прогнозованих СБ.
По-перше, делегації українських чиновників начебто вдалося домовитися з МВФ про продовження співпраці. Причому, якщо вірити офіційним повідомленням уряду, на наших умовах, тобто без підвищення тарифів на газ ще на 30%. Насправді у Фонді так і не підтвердили готовність йти на поступки українському уряду в питанні підвищення тарифів, але все ж червневі переговори не були провальними. "Я думаю, що у вересні місія (МВФ. - ред.) приїде до України", - заявив після закінчення візиту української делегації у Вашингтоні Микола Азаров.
По-друге, в уряду - принаймні, теоретично - залишається можливість домовитися про нову ціну на газ з російським Газпромом.
По-третє, сприятливі погодні умови, що склалися до середини червня, дають можливість розраховувати на один з найбільших за всі роки незалежності врожай зернових. Так, за прогнозом першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Миколи Безуглого, в 2011 році валовий збір зерна в Україні складе не менше 45 млн т проти 39,3 млн т в 2010 році. Якщо очікування Мінагрополітики справдяться, це дозволить значною мірою компенсувати рекордне зростання світових цін на продовольство.
Крім того, у боротьбі з інфляцією уряду активно допомагає Нацбанк, продовжуючи вилучати з обігу вільну гривню. Приміром, постановою №195 від 16.06.2011 регулятор змінив правила резервування для банків: з 1 липня фінустановам доведеться відкладати на спеціальному рахунку не 4% від суми короткострокових депозитів в інвалюті, а 6%. Для вкладів до запитання і коштів на поточних рахунках в інвалюті норматив зріс з 7% до 8%. Але й це ще не все. При формуванні обов'язкових резервів банки використовують ОВДП, випущені для фінансування Євро2012. Однак якщо раніше регулятор дозволяв враховувати в резервах держпапери за номінальною вартістю, то з 1 липня - лише на 50%. За оцінками фахівців, нововведення дозволяти Нацбанку вилучити з обігу близько 3 млрд грн.
Втім, активна монетарна підтримка в боротьбі з інфляцією не завадила голові НБУ Сергію Арбузову виступити в травні з гострою критикою урядового "антиінфляційного курсу", що призвів до тимчасового розриву відносин з МВФ. Дещо пізніше, в перших числах червня, з аналогічною критикою дій уряду виступила перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова. На її думку, ризик закриття світових ринків запозичення і припинення співпраці з МВФ можуть спровокувати в Україні розвиток ситуації за сценарієм другої половини 2008 року. Реакцією на лист Ірини Акімової став червневий візит української урядової делегації до Вашингтона і декларація про відновлення співпраці з МВФ.
Місія Фонду з'явиться в Україні не раніше осені. Тим часом, за підрахунками НБУ, прямі втрати української економіки від розриву відносин з МВФ за станом на червень 2011-го склали як мінімум $7,7 млрд, а повна сума збитку до кінця року може впритул наблизитися до $9 млрд. Точно так само не проходять марно для економіки й інші антиінфляційні заходи. Вилучення гривневих ресурсів опосередковано стримує кредитування - у підсумку промпідприємства змушені працювати в ситуації жорсткого браку обігових коштів. Щоб повною мірою скористатися бонусом у вигляді рекордного врожаю, уряду, швидше за все, доведеться так чи інакше обмежувати експорт. У 2010-2011 рр. такі заходи призвели до втрати аграріями $1-1,5 млрд. А домовитися про нову ціну на газ з Росією українському уряду навряд чи вдасться без втрати контролю над газотранспортною системою.
І все це заради 3-5 п.п. індексу інфляції, який, до речі, ніяк не відображає реального стану справ у сфері ціноутворення, оскільки застаріла методика розрахунку індексу, не мінялася майже 10 років, сьогодні не враховує від третини до половини реальних споживчих витрат українців.
Ірина Перевозченко, Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас