Банком Москви займеться Путін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банком Москви займеться Путін

Казна та Політика
331
На нараді у прем'єра Володимира Путіна передбачається вибрати остаточний план оздoровлення Банку Москви. Як повідомляють джерела Slon.ru, пріоритетного плану нема, для обговорення буде запропоновано декілька варіантів. Проте вже зараз зрозуміло, що швидше за все проблемні активи у вигляді кредитів структурам, пов'язаним з колишнім менеджментом і власниками, залишаться на балансі Банку Москви. Щоб банк зміг самостійно з ними розібратися, його докапіталізують: частину коштів надасть ВТБ, частину - держава.
Досі чиновники і держбанкір офіційно не підтверджували необхідність оздоровлення Банку Москви. Проте сьогодні представник Мінфіну заявив "Інтерфаксу", що міністерство і ЦБ опрацьовують заходи з підтримки банку. Фактично про те саме заявив і президент ВТБ Андрій Костін на сьогоднішніх річних зборах Банку Москви: "ВТБ буде надавати допомогу Банку Москви, ми розраховуємо, що і уряд надасть допомогу". За даними агентства, ВТБ готовий виділити на оздоровлення до 100 млрд руб.
Крім цих 100 млрд руб. для оздоровлення Банку Москви знадобляться кошти держави: раніше ВТБ просив на ці цілі 150 млрд руб. Колишній президент і співвласник Банку Москви Андрій Бородін оцінював боргові зобов'язання прокредитованих активів в третину портфеля - 217 млрд руб., а їх вартість в 266 млрд руб. У їх число входять лісопромислові, винно-горілчані, агропромислові та страхові активи. На початок червня, коли переговори з ВТБ про продаж авто зайшли в глухий кут, кредитна якість портфеля стала погіршуватися і стало зрозуміло, що деякі застави за ним вже виведені або нічого не варті.
Зараз ні ВТБ, ні пов'язані з Андрієм Бородіним інвестори не можуть і не бажають рефінансувати ці кредити на колишніх умовах. Для вирішення проблеми залишається максимум два тижні, говорить джерело, знайоме з ходом обговорення процедури оздоровлення Банку Москви. Але швидше за все, рішення буде прийнято набагато раніше, оскільки перевірка ЦБ закінчується вже в четвер. Її підсумки будуть швидше за все невтішними - адже ще до її завершення акціонери проголосували проти затвердження річного звіту, бо достовірного аудованого висновку, за словами Андрія Костіна, просто немає.
За повідомленнями ЗМІ, ВТБ лобіював виведення проблемних активів з балансу Банку Москви за рахунок фінансування, наданого АСВ. Однак АСВ і ЦБ не підтримали такий варіант - на ділі це означало б санацію. Регулятори не побажали затівати цю процедуру стосовно банку з топ-10, щоб не ставити під удар якість банківського нагляду в цілому. Джерело, близьке до одного з регуляторів, висловило жаль з приводу того, що керівництво ВТБ поки не готове обговорювати питання розподілу відповідальності і санкцій за низьку якість прийнятих рішень. За його словами, всі розглянуті варіанти оздоровлення не найкращі з точки зору ризиків безвідповідальної поведінки.
Аналогічна ситуація з придбанням "кота в мішку" західним банком і подальшим оздоровленням за рахунок держави спричинила б поділ збитків не тільки ключовими акціонерами, пояснює джерело, а й менеджментом, який повинен нести відповідальність за фінансове здоров'я свого банку. Представник ВТБ Максим Суховерхов заявив Slon.ru, що банку нічого не відомо про позицію російських регуляторів у цьому питанні. "Я передбачав, що деструктивна позиція банку на переговорах з компаніями-позичальниками Банку Москви може дорого обійтися державі і платникам податків", - нарікає Андрій Бородін.
Наскільки дорого? Ми вже заплатили по 2650 руб. з носа за порятунок ВТБ два роки тому, не втомлюється нагадувати директор з макроекономічних досліджень ГУ-ВШЕ Сергій Алексашенко. Слідуючи цій логіці за держвливання в "Банк Москви" 150 млрд руб. доплатимо ще по 1000 руб. "У мене немає сумнівів, що рейдер [ВТБ] отримає свою здобич... Тільки от що повинні після всього цього думати про російський інвестклімат іноземні інвестори, бачити яких в Росії так хоче російський президент?", - задається питанням Алексашенко. Інвестори щодо клімату все зрозуміли правильно: євробонди ВТБ в понеділок втратили в ціні кілька процентних пунктів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас