Майже подолали кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже подолали кризу

Казна та Політика
1259
Згідно з рейтингом газети Financial Times, сукупна капіталізація 500 найбільших компаній світу майже досягла докризового рівня 2008 р.: до нього не вистачило всього 600 млрд доларів. Відновленню ринків допомогли покращення в економіці і дії центробанків, які накачували фінансову систему ліквідністю.
У середині весни 2010 р. світові фондові ринки сильно просіли через вибух в Європі боргової кризи і посткризове відновлення економіки сповільнилося. Але зростання відновилося в серпні, коли керівництво Федеральної резервної системи (ФРС) США дало зрозуміти, що готове піти на другий раунд так званого кількісного пом'якшення. Офіційно про план викупити протягом восьми місяців казначейські облігації на $600 млрд ФРС оголосила на початку листопада, і ринки продовжили досить стійко рости. Правда, представники низки країн звинуватили ФРС у безвідповідальності: вони побоювалися, що спекулятивний капітал прийде на їхні ринки і надує там бульбашки. На думку ряду економістів, дії ФРС також стимулювали зростання на ринках сировинних товарів (а за ними росли і акції сировинних компаній).
Втім, є компанії, зростання акцій яких пояснюється їх власною діяльністю, а не роботою друкарського верстата центробанків. Apple, яка рік тому впритул підібралася до одвічного конкурента - Microsoft (компанії посідали 5-е і 3-е місця відповідно), за підсумками минулого залишила колись найбільшу компанію світу далеко позаду. Капіталізація Apple, яка не втомлюється пропонувати нові продукти і залучати все більше і більше відданих користувачів, тепер більш ніж на $100 млрд перевищує капіталізацію Microsoft. І ось вже Apple є третьою за величиною компанією світу, поступаючись лише нафтовим гігантам - PetroChina (і то лише $5,1 млрд) і ExxonMobil. Остання в 2010 р. поступилася пальмою першості китайському конкурентові, але якщо у PetroChina, незважаючи на значне зростання цін на нафту, капіталізація за минулий рік практично не змінилася, то американська компанія додала понад $100 млрд.
Microsoft ж опинилася на 10-му місці, пропустивши вперед кілька видобувних компаній, у тому числі бразильську Petrobras (+32,9%, стрибок з 13-го на 5-е місце), і китайських банків. Капіталізація "Газпрому" виросла трохи сильніше, ніж у бразильського конкурента (+38,3%), і лідер російського ринку піднявся у світовому табелі про ранги з 33-го на 15-е місце. В цілому нафтогазові компанії, яким у 2009 р. вдалося обійти сильно подешевшали банки з сукупної капіталізації, продовжують міцно утримувати 2-е місце (див. стор 20). При цьому багато компаній цього сектора сильно додали у вазі, насамперед незалежні виробники: "Новатек" (200-е місце) показав другий найбільш значний стрибок з глобального списку (194 пункти), серед лідерів зростання - північноамериканські National Oilwell Varco (216 пунктів ), Marathon Oil (130 пунктів), Cenovus Energy і Talisman Energy (по 97 пунктів).
Якщо зірками рейтингу 2010 р. були банки, сукупна капіталізація яких зросла на 108%, то тепер посткризове відновлення продемонстрував автомобільний сектор. General Motors, яка пережила серйозні проблеми і до світової економічної кризи і ще в середині минулого десятиліття випала з FT 500, а в 2009 р. оголосила про банкрутство, провела в листопаді 2010 р. найбільше в історії США IPO, отримавши $23,1 млрд. У нинішньому рейтингу вона посіла відразу 164-е місце.
Автомобілебудівний сектор в цілому показав відмінні результати: за сукупній капіталізації він піднявся з 17-го на 8-е місце (15 компаній, $759,33 млрд, +52,1%). Допомогли реалізована урядами багатьох країн програма "премія за утилізацію" і відновлення економіки і попиту, насамперед у країнах Азії. Виробник комерційних автомобілів Volvo, а також Hundai Motor і BMW - серед компаній, які вчинили найзначніші скачки вгору з рейтингу, а серед його новачків - виробник автокомпонентів Hyundai Mobis, Kia Motors, китайська Saic Motor. Навіть "АвтоВАЗ" ожив: звичайні акції на ММВБ за рік по 31 березня, коли знімалися дані для рейтингу, виросли на 94,3%. З $1,61 млрд російських автокомпанія потрапила на 88-е місце списку 100 найбільших компаній Східної Європи.
Серед найуспішніших секторів - гірський видобуток (піднявся з 9-го на 5-е місце), важке машинобудування (з 26-го на 18-е), хімічна промисловість. Сукупна капіталізація хімічних компаній зросла на 32%, сектор піднявся з 19-го на 11-е місце; "Уралкалий", що входить до нього, подорожчав майже вдвічі і посів 162-е місце в списку 500 найбільших компаній Європи.
Кількість російських компаній у світовому рейтингу не змінилася (11), а от їх склад дещо змінився: з'явилися "Газпром нафта" і "Северсталь", за бортом залишилися МТС і "Вимпелком". "Газпром нафта" потрапила вперше (368-е місце): провайдер індексів FTSE, за критеріями якого складається рейтинг, перерахував кількість акцій "Газпром нафти" у вільному обігу. Зазвичай в рейтинг не включаються компанії з free float менше 15%, але, оскільки деякі пакети "Газпром нафти" перебувають в номінальному триманні інвестфондів, вони тепер враховуються як вільно обертаються.
Позиція ж "Вимпелкому" (493-е місце з $16,26 млрд в 2010 р.) стала "жертвою" корпоративних перетворень. У 2010 р. на Бермудах була зареєстрована Vimpelcom Ltd., куди були переведені російські та українські активи. А навесні 2011 р. до неї приєдналася Wind Telecom. При цьому акції "Вимпелкому" були виведені з лістингу РТС, первинного лістингу у компанії не залишилося, лише депозитарні розписки в Нью-Йорку. До світового рейтингу Vimpelcom Ltd. в цьому році не потрапила через недостатню капіталізацію, а в європейському, і східноєвропейському рейтингах, як раніше, вона тепер бути присутньою не може.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас