Саркозі: Французькі банки погодилися на реструктуризацію грецьких боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саркозі: Французькі банки погодилися на реструктуризацію грецьких боргів

Казна та Політика
286
Французькі банки погодилися на реструктуризацію грецьких боргових зобов'язань через обмін існуючих облігацій на нові бонди з віддаленим терміном погашення, підтвердив сьогодні Президент Франції Ніколя Саркозі, передає РБК з посиланням на Reuters.
Він також заявив на прес-конференції, що сподівається на підтримку цієї схеми в інших країнах Європи. За словами Саркозі, французьким банкам будуть запропоновані нові 30-річні держоблігації Греції зі ставкою купона, що дорівнює ставці, під яку Греція отримує фінансову допомогу від партнерів по єврозоні, плюс премія, заснована на майбутніх темпах зростання грецького ВВП.
Джерела в німецьких банківських колах повідомили, що банки ФРН вивчають можливість участі в рефінансуванні грецьких зобов'язань по "французької моделі".
Напередодні французькі ЗМІ повідомили, що Мінфін Франції досяг домовленості з банками країни, згідно з якою кредитні організації рефінансують 70% грецьких облігацій у своїх портфелях. Згідно з домовленістю, 50% паперів будуть обмінені на нові 30-річні держоблігації, а ще 20% - реінвестовані в спеціальні облігації, забезпечені пулом паперів високої якості.
Сьогодні в Римі проходять консультації між представниками Євросоюзу і міжнародних банків з приводу схеми реструктуризації грецьких боргів. У переговорах бере участь керуючий директор Інституту міжнародних фінансів Чарльз Даллара, що представляє більше 400 найбільших банків світу. За інформацією обізнаних джерел, на зустрічі обговорюється схема рефінансування грецьких зобов'язань, запропонована Францією.
Нагадаємо, 8 червня ц.р. міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в відкритому листі міністрам фінансів Євросоюзу, в.о. директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джону Ліпскі, комісарові з валютно-фінансових питань ЄС Оллі Рену і главі Європейського центробанку (ЄЦБ) Жан-Клоду Тріше,закликав до реструктуризації боргу Греції, заявивши про можливий дефолт. Він заявив, що уряд в Афінах потребує більшої фінансової допомоги, ніж 110 млрд євро, і що реструктуризація 340 млрд євро національного боргу країни також буде необхідна.
Одним з можливих методів, запропонованих Шойбле, "був би обмін для нинішніх власників облігацій Греції на нові семирічні облігації". Шойбле нічого не сказав щодо того, повинна бути така схема добровільної або обов'язкової. На переконання міністра фінансів, будь-яка додаткова допомога для Греції буде працювати "тільки якщо приватний сектор розділить тягар з національними урядами".
Зазначимо, що раніше рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції відразу на три ступені (до B +), попередивши, що буде трактувати пролонгацію термінів грецьких позик як кредитну подію, а саме - суверенний дефолт.
9 травня 2011 р., інше міжнародне рейтингове агентство - Standard & Poor's (S & P) - знизило довгостроковий суверенний рейтинг Греції на два щаблі - з BB-до B. Короткостроковий рейтинг країни знижений з B до C. Обидва рейтинги були залишені в списку CreditWatch на перегляді з можливістю подальшого зниження. Чергове зниження рейтингів Греції обумовлено збільшеною вірогідністю того, що Греція вдасться до реструктуризації заборгованості через продовження термінів існуючих зобов'язань.
У травні 2010 р. Греція отримала від МВФ і Євросоюзу кредитний пакет на загальну суму 110 млрд євро, що виділяються траншами в залежності від виконання Афінами програми по скороченню бюджетних витрат і реформування економіки. Однак через рік стало ясно, що боргова криза Греції виявився набагато важчим, ніж вважалося раніше. В даний час, за неофіційними даними, європейські чиновники і представники МВФ обговорюють потенційні нові заходи фінансової підтримки Греції, включаючи надання додаткових кредитів і продовження термінів існуючих боргових зобов'язань.
Загалом, за словами інспекторів ЄС, ЄЦБ і МВФ, Греція, як очікується, має отримати нову частину економічної допомоги у липні 2011 р. з пакету в 110 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас