Кінець моделі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець моделі

Казна та Політика
564
Економіка Білорусі виросте в 2011 р. на 4-5% проти очікуваних урядом раніше 9-12%. "Ми очікуємо, що ВВП може досягти 233 трлн руб. Це відповідає 4-5% зростання", - повідомив міністр фінансів Андрій Харковець (цитата по Reuters).
За даними Белстату, за січень - травень ВВП виріс на 12,5% (до того ж періоду 2010 р.). Прогноз мінфіну припускає, що за ті сім місяців буде невеликий спад ВВП або нульове зростання, порахував Євген Гавриленков з "Трійки діалог". Спад складе близько 1%, порахувала Надія Іванова з Центру макроекономічних досліджень Ощадбанку.
Швидше за все в червні ще збережуться досить високі темпи зростання, а в другому півріччі спад поглибиться, говорить Гавриленков: 2012 рік може розпочатися з глибокого, приблизно на 10%, спаду. Однак, на його думку, такий варіант малоймовірний: "В економіці три слабких сектори: будівництво, яке функціонувало за рахунок президентських гарантій, так само спотворений фінансовий сектор і залежна від Росії нафтопереробка.
Промисловість же небезнадійна, і попит на її продукцію є". Якщо досить швидко ліквідувати фінансові проблеми, то до кінця року можливе відновлення темпів зростання (місяць до місяця), а за рік зростання буде вище 4-5%, впевнений Гавриленков. На думку Іванової, навпаки, оцінка мінфіну виглядає оптимістичною: "Вони вже втратили час". Рецесія може протривати до середини 2012 р., після чого - якщо припиниться повзуча девальвація, встановиться єдиний валютний курс замість кількох - почнеться відновлення, каже вона, прогнозуючи зростання в 2-3% і в 2011, і в 2012 рр. За півтора роки починаючи з III кварталу ВВП Білорусі може втратити близько 10%, вважає головний економіст Ощадбанку Ксенія Юдаєва. У 2010 р. ВВП Білорусі виріс на 7,6%; мінімальні темпи - 0,2% - були в 2009 р.
Номінальний ВВП, як випливає з прогнозу Мінфіну, виросте на 43%, тобто відомство виходить з росту цін в економіці на 38-39% (прогноз мінекономіки - 33-39%). У доларовому вираженні за поточним офіційним курсом ВВП скоротиться до рівня 2007 р. ($46 млрд). "Зараз ситуація повністю залежить від рішень влади. Але її різноспрямовані заяви не викликають відчуття, що є якась продумана лінія", - міркує Юдаєва.
"Забезпечити одночасно валютну стабільність і розвиток неможливо як не можна приймати снодійне разом з проносним", - заявив прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович, спочатку треба "навести порядок на валютному ринку". За його словами, реальний обмінний курс білоруського рубля - 4500-5500 руб. за долар і він збережеться, "якщо ми не спровокуємо його емісійним кредитуванням - на житло, ферми, дороги" (цитати з "Інтерфаксу").
Водночас дефіцит поточного рахунку за I квартал досяг 27,6% ВВП (в 2,9 рази більше, ніж у I кварталі 2010 р., і в 1,4 рази - ніж у четвертому), порахували в Ощадбанку, а зростання грошової маси, за даними Нацбанку, за січень - травень склало 34%, у тому числі в травні - 26,7%. За п'ять місяців резерви нацбанку скоротилися майже на 30% до $3,6 млрд, що покриває один місяць імпорту (пороговий рівень - три місяці).
Після девальвації офіційний курс залишився в 1,2-1,6 рази нижчим за ринковий і був зафіксований, при цьому нацбанк фактично припинив інтервенції для підтримки курсу на обраному рівні. Через брак валюти оборот валютного ринку в травні, за даними Нацбанку, впав на 51% в порівнянні з квітнем.
Уникнути додаткової істотної девальвації допоможе встановлення єдиного, тобто гнучкого, курсу і жорстка грошово-кредитна і податково-фінансова політика, вважає директор відділу Світового банку Мартін Райзер; усунення дисбалансів призведе до падіння темпів зростання в другому півріччі (+2 ,5% за рік), але це дозволить оздоровити економіку. Часу на роздуми немає, зауважив він: "Незважаючи на соціальні досягнення минулих років, економічна модель Білорусі вичерпала свої можливості" (цитати з "Інтерфаксу"). Будь-яка економічна модель має право на існування, поки вона збалансована і не відірвана від реальності, міркує Юдаєва: "Підвищення зарплат на 50% жодна модель не витримає". Історія з Білоруссю дуже повчальна для Росії, зауважує Юдаєва: якщо через обсяг усіх передвиборчих популістських обіцянок бюджет Росії на 2012 р. сходиться, за деякими оцінками, при $140/барр., То "ще пара таких років - і ми опинимося в аналогічній ситуації".
Мало нафти
Комісія Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану вирішила обнулити мито на ввезення нафти. Як повідомило "Інтерфаксу" джерело в комісії, рішення схвалено з ініціативи Мінська: Білорусі не вистачає нафти для завантаження НПЗ і вона хоче диверсифікувати поставки.
Ольга Кувшинова
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас