Новим законом вузам заборонять підвищувати плату за навчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новим законом вузам заборонять підвищувати плату за навчання

749
Міносвіти закінчило роботу над проектом закону про вищу освіту і винесло його на громадське обговорення. Нові норми забороняють вузам щорічно переглядати плату за навчання на контракті - вона буде незмінною весь термін договору.
Як повідомляє газета Сегодня, у проекті більше немає класифікації вузів за кількістю студентів. Тепер вводиться класифікація вузів за кількістю напрямів освіти та наукових спеціальностей. Вищий рівень - університет. Вони діляться на класичні (готує бакалаврів і магістрів з 8 галузей освіти, а докторів філософії та докторів наук - за 12 спеціальностями) та профільні (4 галузі для магістрів і бакалаврів і 8 спеціальностей для вчених). Середній рівень - академія. Останній - коледжі (готують бакалаврів) і профколледжі (готують молодших спеціалістів). Вони змінять нинішні училища та технікуми.
Залишилось нове ранжування кваліфікацій. Поняття "спеціаліст" ліквідується, а рівні кваліфікації виглядають так: молодший спеціаліст (2-3 роки навчання), бакалавр (3-4 роки навчання), магістр (після отримання звання бакалавра - ще 1,5-2 роки навчання). Вводяться науково-кваліфікаційні звання: доктор філософії (аналог західного PhD, після магістра потрібно вчитися 4 роки) і доктор наук (після отримання звання доктора філософії потрібно провчитися 3 роки).
Проект пропонує узаконити розмір мінімальних стипендій: вони не повинні бути меншими за прожитковий мінімум - 911 гривень (зараз у вузах близько 650 грн.). Зараховувати до ВНЗ будуть на підставі зовнішнього незалежного оцінювання та бала вузу (творчі конкурси, підготовчі курси).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас