Експерти: Україна в 2011-12 МР зможе збільшити обсяг експорту зерна на 54% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна в 2011-12 МР зможе збільшити обсяг експорту зерна на 54%

Аграрний ринок
255
Україна в 2011-12 маркетинговому році (МР) зможе збільшити обсяг експорту зерна в порівнянні з поточним сезоном на 54% - до 18,3 млн т. Такий прогноз озвучила аналітик агентства "АПК-Інформ" Анастасія Івасенко на "Зерновому форумі '2011", що відкрився 23 червня ц.р. в готелі Palmira Palace (Ялта), повідомляє прес-служба агентства.
Зокрема, збільшення обсягів експорту зерна очікується по всіх основних культурах.
Поряд з провідними українськими компаніями, в "зерновому форумі" беруть участь представники компаній з основних країн-імпортерів української зернової продукції, а також з Росії, Казахстану, країн ЄС, США та Канади.
Більшість експертів оптимістично висловилися щодо експортного потенціалу України, відзначаючи зростання експорту зерна на зовнішні ринки. На цьому тлі деякі експерти прогнозують подальше зниження виробництва борошна, оскільки його внутрішнє споживання скорочується. Крім того, на думку переробників, в наступному сезоні основні проблеми будуть пов'язані з накопиченням сировини, пов'язаним з браком коштів та можливими адміністративними впливами на функціонування ринку борошна.
Виходячи з загальної пропозиції пшениці і рівня її споживання, експортний потенціал України на 2011-12 маркетинговий рік може скласти 8,4 млн т, що в 2,3 рази перевищує експорт в поточному сезоні.
Однак, на думку експертів, навіть при гарному врожаї істотного зниження цін на зерновому внутрішньому ринку в наступному сезоні може не статися. З одного боку, у зв'язку зі збільшеними витратами на виробництво, що включають в себе паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива. Величезний вплив на ціноутворення мають такі фактори як очікування інфляції, наявність природних монополій і нестабільна економічна ситуація в цілому.
З іншого боку, відзначають експерти, до кінця календарного року діють мита на експорт зерна, що істотно знижує доходи аграріїв. Експерти вважають, що учасники ринку будуть притримувати продукцію в надії на скасування мит з 1 січня 2012 р.
Окрім розвитку зернового ринку в 2011/12 маркетинговому році, делегати "Зернового форуму '2011" планують обговорити перспективи зерна з Причорномор'я в контексті світової торгівлі, роботу зернового сектора АПК України в умовах зміненого податкового законодавства країни та низку інших ключових питань. Особливу увагу буде приділено земельним відносинам в Україні та проблемам розвитку інфраструктури зернового ринку.
Нагадаємо, керівник Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда оприлюднив прогноз, згідно з яким урожай зерна в 2011 р. в Україні може становити від 42,5 до 44,5 млн т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас