У що інвестувати українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У що інвестувати українцям

Казна та Політика
3759
Набір інвестиційних інструментів в нашій країні, на жаль, все ще дуже мізерний. Наприклад, похідні на фондовому ринку (ф'ючерси, опціони) стали доступними зовсім недавно. Ринку дорогоцінних металів, як такого немає, так само як і культури інвестування. Проте, навіть маючи рівень доходу нижчий за середній, є можливість заробити, причому, зовсім непогано.
Все в банк
Банківський депозит - це класичний інструмент зберігання та примноження грошей у нашій країні. І, хоча банки за час кризи неабияк підірвали до себе довіру, українці активно несуть їм гроші. Така тенденція цілком з'ясовна: депозит простий для розуміння, гарантує стабільний дохід, за великим рахунком, майже завжди під рукою, а для його відкриття потрібно лише пару сотень гривень, доларів або євро. До речі, саме банківський депозит чи не єдиний спосіб отримати легальний дохід у валюті. І хоча за останні рік-півтора прибутковість депозитів істотно знизилася (у гривні - до 10-12% річних, в доларах і євро - до 4-9% на рік), вони користуються величезною популярністю, і, найімовірніше, залишаться ключовим інструментом для інвестування ще досить довгий час.
Спільний ризик
Стати пайовиком інвестиційного фонду також просто, як і відкрити депозит. Тим більше, що вибір інвестфондів досить широкий: від тих, які розміщають гроші інвесторів в депозитах і держоблігації, ризикуючи найменше, але і приносячи низький дохід, і до фондів, які інвестують лише в акції, заробляючи у вдалі роки до 60-100% річних, але і сильно ризикуючи втратити всі гроші інвесторів. Поріг входу в інвестфонди - низький і порівняємо з банківськими депозитами: від 100 грн., та й забрати свої гроші можна майже в будь-який момент (у відкритих та інтервальних фондах). Але навіть потенційно високий прибуток не може заманити українців у фонди. Вся справа у відверто поганій фінансовій освіченості та нерозумінні структури інвестування, а також в недовірі до фондового ринку. До того ж, інвестфонди не можуть гарантувати прибуток. Більше того, вони навіть не мають права його обіцяти, і це дуже сильно охолоджує запал інвесторів.
Сам собі спекулянт
Спекуляції на фондовому ринку - це парафія просунутих інвесторів. Укладаючи угоди з акціями, а також ф'ючерсами та опціонами, цілком реально дуже непогано заробляти. Гіпотетично, прибуток може обчислюватися сотнями відсотків на рік. Щоправда, дозволити собі такі "ігри" можуть далеко не всі. Проблема полягає в тому, що успішно торгувати на фондовому ринку можуть інвестори з великим досвідом і знаннями, а також які володіють "чуттям" і умінням розпізнавати реакцію фондового ринку на різного роду новини: починаючи від подій у світовій економіці і закінчуючи природними катаклізмами. Тому, інструмент дуже ефективний і прибутковий, але вкрай ризиковий і недоступний більшості.
Золото, діаманти...
Дорогоцінні метали, і більшою мірою саме золото, - це так звана "тиха гавань" у ті часи, коли у світовій економіці штормить. Саме тому за останні пару років ціна золота виросла майже вдвічі. Чим не привід, щоб вкласти в нього свої заощадження? Тільки от складність покупки золота в нашій країні полягає в тому, що його курс далеко не завжди збігається зі світовим. А банки, які продають золото, срібло, встановлюють дуже високий спред (різницю) між курсами купівлі та продажу - до 5-10%. Це робить придбання дорогоцінних металів на короткий термін просто збитковим. До того ж, далеко не всі банки торгують "золотом", тому продати або купити злиток за прийнятним курсом досить складно. Також не варто забувати, що подібна інвестиція вимагає вже солідних вкладень - до десятків і сотень тисяч. До того ж, золото не гарантує прибуток, і не виключено, що після довгого зростання, його вартість знову почне знижуватися.
Наостанок
За ідеєю, гроші можна заробляти і на інших інвестиціях. Наприклад, в коштовності чи мистецтво. Потенційно, це також вигідна інвестиція. Але, вона в будь-якому випадку "довга" - на роки, і навіть десятиліття. Крім того, необхідно добре розбиратися в мистецтві, і знати, що стане предметом полювання колекціонерів, а що - ні. Ще один шлях отримати дохід - спекуляція на валюті. Як на ринку Форекс, так і граючи на готівкових курсах. Правда, в обох випадках необхідно добре розбиратися в причині зростання-падіння курсів валют, і в тому, що найсильніше впливає на їхню динаміку, вміти прогнозувати. Тому, як і на фондовому ринку, ризики втрат в даному випадку теж високі. Також досить популярний вид "пасивної" інвестиції - це нерухомість. Особливо для тих, хто має чималу суму грошей і готовий розлучитися з нею на довгі роки. Тільки ось, як показала криза, нерухомість далеко не завжди росте в ціні, тому ризик втрат теж присутній. Особливо це стосується вторинного ринку.
Павло Харламов
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас