Мінфін Білорусії визнав прорахунки у фінансовій політиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Білорусії визнав прорахунки у фінансовій політиці

Казна та Політика
400
Міністр фінансів Білорусі визнає прорахунки в економіці країни напередодні фінансової кризи, що почалася навесні, заявив Андрій Харковець, виступаючи перед білоруськими парламентаріями в п'ятницю в Мінську. "Економічна політика не зазнала адекватного коректування", - сказав він, представляючи депутатам звіт про виконання бюджету 2010 року.
Він зазначив, що однією з причин кризи стало прагнення влади збільшити обсяги виробництва в країні без залучення фінансування. "За рахунок прагнення збільшити обсяг виробництва без необхідних джерел фінансування виник перегрів економіки. Зріс дефіцит рахунку поточних операцій, що підсилило тиск на курс білоруського рубля", - сказав міністр.
Харковець додав, що в умовах недостатнього зовнішнього фінансування потрібні інтервенції на валютному ринку за рахунок золотовалютних резервів. Міністр також повідомив, що за підсумками року бюджет був виконаний з дефіцитом 2,5% ВВП - 4 трлн білоруських рублів (1,3 млрд доларів). Харковець розповів, що експорт за підсумками року перевищив імпорт на 7,5 млрд доларів. При цьому подорожчання природного газу вимагало додатково 800 млн доларів, а введення вивізних мит на нафту - понад 1,5 млрд.
На початку червня уряд Білорусії оприлюднив план дій для подолання фінансової кризи. Даний документ містить заходи з регулювання ситуації на валютному ринку, він, зокрема, передбачає скасування пільг із продажу іноземної валюти з метою розширення доступу суб'єктів підприємницької діяльності до придбання іноземної валюти для обслуговування зовнішнього корпоративного боргу.
Планом передбачено надання можливості сплати податків і зборів в іноземній валюті. Відповідальні виконавці цього пункту - Міністерство фінансів і Міністерство економіки.
Також в документі йдеться про розширення сфери використання іноземної валюти при розрахунках з фізичними особами на території Білорусії.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас