До демократії залишилося кілька тисяч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До демократії залишилося кілька тисяч

Казна та Політика
705
Для стабільного розвитку демократії обсяг ВВП країни на душу населення повинен перевищувати $6 тис., підрахували в ІК "Ренесанс Капітал". Україна має шанс подолати цю планку до 2015 року - до наступних президентських виборів. Втім, експерти скептично поставилися до теорії політизації ВВП, оскільки найвищий рівень демократії в Україні, на їхню думку, був у 2005 році, коли ВВП на душу населення становив лише $1,7 тис.
Розвиток демократії в країні безпосередньо залежить від рівня ВВП на душу населення, зазначено в дослідженні ІК "Ренесанс Капітал". Аналіз економічної та політичної ситуації в 150 країнах за 60 років показав, що за рівня ВВП на людину нижче $3,5 тис. "процес трансформації автократії на демократію має менше шансів, ніж зворотний процес". Зростаючий рівень доходів веде до встановлення демократії, крім випадків, коли країна - експортер енергоносіїв. Щоб дійти до такого висновку, експерти ІК порівняли економіку і політику з пірамідою потреб Маслоу.
Перевищення порога в $6 тис. робить перехід до демократії "високо вірогідним", а при досягненні $10 тис. демократія стає "безсмертною". Наразі такому рівню відповідають економіки всіх країн Євросоюзу, Мексика, Бразилія, Туреччина і Південна Корея. У зв'язку з цим ІК пропонує для розвитку демократії в авторитарних країнах направляти в них інвестиції і нарощувати торгівлю. Відповідно, при зниженні рівня ВВП ростуть і загрози для демократії.
Згідно з оцінками "Ренесанс Капіталу", за підсумками поточного року ВВП України на душу населення складе $3,5 тис., а в 2012 році зросте до $4 тис. Для порівняння: максимальний показник був зафіксований в Україні ще в 2008 році ($3,88 тис.), але через девальвацію гривні і спаду ВВП він упав до $2,45 тис. "Якщо чекати на відносно стабільний курс гривні, то за стабільного економічного зростання ми досягнемо рівня ВВП в $6 тис. на душу населення вже в 2015 році, а в разі активізації реформ, можливо, і в 2014 році", - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Таким чином, до "точки неповернення" Україна підійде саме до президентських виборів 2015 року.
Експерти наголошують на тому, що офіційний показник ВВП в Україні не відображає реальної ситуації в економіці. "В Україні високий рівень тіньової економіки, за деякими розрахунками - вище 50%, тому показник по Україні є заниженим, на відміну, наприклад, від Білорусі, де частка тіньової економіки вкрай невелика", - відзначає економіст ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач . Пан Устенко нагадує, що паритет купівельної спроможності (ПКС) національної валюти показує сильну недооцінку гривні, що також занижує доларовий ВВП: "У такому разі виходить, що в Україні насправді рівень ВВП на душу населення вищий, а тому у нас політична ситуація відносно нормальна". ІНГ Банк Україна минулого року оцінював курс гривні, виходячи з ППС в 5,5-6,7 грн/$. У такому випадку в 2010 році ВВП на душу населення склав $4,25 тис. "Демократичною" Україну визнав її найбільший кредитор - Міжнародний валютний фонд, який оцінив ВВП країни за ПКС за підсумками 2010 року в заповітні $6,655 тис. на душу населення.
В цілому експерти не схильні проводити жорстку паралель між рівнем економіки і політичними свободами. "Є багато прикладів, скажімо, Чилі, коли економічне зростання не супроводжувалося демократизацією. Правильніше говорити про рівень економічних свобод - вони призводять до зростання ВВП і забезпечують політичні свободи", - говорить Олег Устенко. "Дуже багато що залежить від рівня перерозподілу доходів: у країнах, де він низький, навіть за менших показників ВВП на душу населення реальні доходи вищі, - уточнює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. - Найвищий рівень демократії в Україні був у 2005 році, коли ВВП на душу населення становив $1,7 тис.".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас