Заява Асоціації: НБУ зірвав з'їзд АУБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заява Асоціації: НБУ зірвав з'їзд АУБ

715
Тиск на власників і топ-менеджерів українських банків з боку Національного банку України (НБУ) призвів до зриву з'їзду найбільшого громадського об'єднання кредитно-фінансових установ країни - Асоціації українських банків (АУБ), повідомив прес-секретар АУБ Сергій Шумило.
"Було видно, що з'їзд пройшов би незалежно - не так, як хотілося б деяким чиновникам Нацбанку... Вони (чиновники НБУ) це побачили і в останній день зробили такі дії (чинили тиск на банки - ІФ). Такого за 20 років незалежності України просто ще не було", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
Проведення з'їзду АУБ планувалося 24 червня.
"За тією інформацією, яка є у нас, тиск здійснювався не тільки на голів правлінь, але більшою мірою на власників (банків)... Їм (банкірам і власників фінустанов) пояснили (в НБУ), що краще не брати участі ( в роботі з'їзду), якщо вони не хочуть проблем", - додав Шумило.
За його словами, напередодні з'їзду в АУБ надійшло понад 40 відмов банків від участі в його роботі під різними приводами: кворум зібрати не вдасться.
"Кворум (з'їзду) вже зірваний. Повинно бути не менше 55 банків для забезпечення кворуму", - підкреслив він.
Прес-секретар АУБ сказав, що до 23 червня було 87 підтверджених заявок банків на участь в роботі з'їзду, що забезпечувало присутність близько 80% членів Асоціації.
Як повідомлялося, група банкірів виступила з ініціативою створити Незалежну асоціацію банків України для забезпечення ефективної допомоги НБУ при регулюванні банківського сектора.
Відповідний лист підписали голова наглядової ради Платинум Банку Юрій Блащук, екс-глава правління Ощадбанку Анатолій Гулей, голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, голова правління банку "Старокиївський" Юрій Яременко.
В Україні діють три банківські асоціації - АУБ, Український кредитно-банківський союз і Форум провідних міжнародних фінансових установ, створений банками з іноземним капіталом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас