Хороше життя виявилося в ціні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хороше життя виявилося в ціні

Нерухомість
1257
Учора депутати Київради ввели в столиці податок на квартири і будинки великої площі, туристичний збір, а також збори за паркування та деякі види підприємницької діяльності. Нові податки і збори почнуть діяти з 1 січня 2012 року.
Так, власники квартир житловою площею від 120 до 240 кв. м і будинків площею від 350 до 500 кв. м повинні будуть заплатити щорічний податок на нерухоме майно розміром 1% від мінімальної зарплати на 1 кв. м. Для господарів квартир і будинків більшої площі податок складе 2,7% мінімальної зарплати за 1 кв. м. Розмір мінімальної заробітної плати на сьогоднішній день становить 960 грн.
Не будуть обкладатися податком житлові об'єкти, що перебувають в державній і комунальній власності, дитячі будинки сімейного типу, гуртожитки та дачі. Від сплати податку звільняються багатодітні сім'ї та сім'ї, які виховують трьох і більше прийомних дітей. При цьому кожен платник податків або сім'я можуть бути звільнені від сплати податку лише за один нерухомий об'єкт.
Голова депутатської фракції "Республіка Київ" Денис Москаль зазначив, що податок доведеться платити киянам, які володіють двома, нехай і невеликими квартирами.
Туристичний збір становитиме 1% від вартості проживання кожного туриста в готелях. За його виплату відповідатимуть адміністрації готелів, гуртожитків, санаторіїв та квартирно-посередницькі організації. Кошти, які надійдуть до бюджету Києва за рахунок цього збору, будуть направлятися на розвиток туристичної інфраструктури міста.
Збір за паркування транспортних засобів складе 0,03%, 0,04% і 0,05% мінімальної зарплати за кв. м площі на добу в залежності від зони, в якій знаходиться стоянка. Найвищим він буде для парковок в центрі міста. Друга зона обмежена Подолом, Лук'янівкою, вулицею Індустріальною, Червонозоряним проспектом і проспектом Дружби народів.
Збір за ведення деяких видів підприємницької діяльності передбачає оплату 40% мінімальної зарплати на місяць для торговельних складів і магазинів, кафе і ресторанів, а також підприємств побутових послуг. Патент на торгівлю валютою буде обходитися в 1,2 мінімальної зарплати на місяць. Розважальні заклади будуть платити збір щоквартально: від 1 мінімальної зарплати за ігровий автомат і більярдний стіл і до 2 мінімальних зарплат - за доріжку для боулінгу або кегельбану.
Заступник голови Київської міської держадміністрації Руслан Крамаренко, який представляв на вчорашньому засіданні проект рішення Київради про введення нових податків і зборів очікує, що в 2012 році вони поповнять столичний бюджет на 200 млн грн. Як зазначив директор Інституту міста Олександр Сергієнко, на тлі обсягу бюджету Києва ця сума вкрай незначна. "Основні статті його дохідної частини - прибутковий податок з фізичних осіб та торги за право оренди комунальних земель. Тому керівництву міста варто було б сконцентруватися на створенні робочих місць і припинити розбазарювання комунальної власності", - вважає він.
Учора депутати Київради також схвалили за основу стратегію розвитку столиці до 2025 року і постановили приєднатися до європейської "угоди мерів міст", згідно з якою, зокрема, до 2020 року в Києві повинні бути на 20% скорочені викиди парникових газів. Крім того, в Київраді було сформовано дві нові фракції - "Соціальна справедливість" під керівництвом Алли Шлапак і "Спортивний Київ", яку очолив Віктор Гринюк, що вийшов з блоку Леоніда Черновецького.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас