Янукович: Економічна криза в світі не закінчилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Економічна криза в світі не закінчилася

Казна та Політика
743
Економічна криза в світі не закінчилася. Про це заявив Президент України Віктор Янукович в ході засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів.
"У мене не повертається язик сказати, що криза минула. Вона не закінчилася. Ми бачимо, як у глобальному світі з'являються нові приклади стурбованості цілих конгломератів держав. Якщо дивитися на Грецію, Іспанію, Португалію, то ніхто не дасть відповіді, коли там закінчиться криза. І немає остаточного рецепту, як врегулювати ці кризи. А економіка в світі пов'язана. І вітчизняний бізнес, міжнародні корпорації й інвестиційні компанії та банки мають зобов'язання один перед одним. І на території України ми зобов'язані знайти такий формат відносин, який не гальмував би глобальних процесів розвитку економіки, а навпаки їх стимулював", - заявив Янукович.
За словами Президента, сьогодні розвинені країни світу об'єднали зусилля в рамках Великої вісімки, ЄС для подолання кризи: "Тому Україна як експертно-орієнтована країна повинна передбачати мотивації для покращення життя власного народу і забезпечити те, щоб ми не були на узбіччі міжнародних процесів", - додав він.
Нагадаємо, що 15 квітня ц.р. голова Світового банку (СБ) Роберт Зеллік повідомив, що світ стоїть на порозі важкої економічної кризи.
З такою заявою він виступив в ході весняної зустрічі представників СБ і Міжнародного валютного фонду (МВФ) у Вашингтоні. Основною загрозою для найбідніших країн Зеллік вважає зростання світових цін на продовольство. Інші учасники зустрічі серед тривожних факторів назвали нестійкі ціни на нафту і зростаюче безробіття серед молоді.
Відзначимо, 15 квітня ц.р. Зеллік заявляв, що світові ціни на продовольство залишаються близькими до рекордних показників 2008 р. і постійна інфляція в країнах з низьким рівнем доходу погрожує новою соціальною нестабільністю у світі. За його словами, індекс цін на продукти харчування виріс за рік на 36%. Особливо росли ціни на кукурудзу, пшеницю і сою, а на рис - залишалися більш стабільними.
Раніше, 7 квітня МВФ заявив, що світова економіка вступає в період дефіциту нафти, відзначивши, що більш серйозні фундаментальні фактори можуть привести до зростання цін аж до рівня 150 дол за барель.
Раніше, наприкінці березня, Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings переглянуло прогноз щодо економічного зростання у світі в бік зниження. Це відображає головним чином зростаючі ціни на нафту в результаті заворушень на Близькому Сході, а також вплив землетрусу і цунамі на економіку Японії. Fitch Ratings також підвищило світові інфляційні очікування, і прогнозує вживання попередніх заходів органами кредитно-грошового регулювання, ніж передбачалося до цього.
Нагадаємо, що світова фінансово-економічна криза почалася в 2008 р. у формі дуже сильного погіршення основних економічних показників у більшості розвинених країн, і подальшої в кінці того ж року глобальної рецесії.
Зазначимо, що попередником фінансової кризи 2008 р. була іпотечна криза в США. До початку 2008 р. криза отримала світовий характер і поступово почала проявлятися в повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростанні безробіття.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас