Євросоюз прийняв Хорватію за свою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз прийняв Хорватію за свою

Валюта
1130
На саміті ЄС, що відкривається сьогодні в Брюсселі, буде оголошено про розширення Євросоюзу. Новим, 28-м членом ЄС стане Хорватія, яка завершила з Брюсселем переговори про приєднання. Втім, у самій Хорватії входження у "велику Європу" викликає суперечливу реакцію. Якщо провідні політичні партії називають євроінтеграцію пріоритетом країни, то багато хорватів побоюються, що криза єврозони негативно позначиться на хорватській економіці.
Про те, що переговори між Загребом і Брюсселем про вступ до ЄС вийшли на фінішну пряму, заявив напередодні саміту ЄС глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. "Я б хотів привітати хорватську владу, зокрема уряд Ядранка Косор, і подякувати за їхню працю.
Останніми роками Єврокомісія вела непрості переговори, висуваючи строгі вимоги і переконуючись, що Хорватія прагне відповідати критеріям ЄС", - не приховував свого задоволення Баррозу. За його словами, Хорватія виконала 31 з 35 пунктів вимог, що висуваються кандидатам на входження у "велику Європу". Очікується, що решта чотири пункти будуть виконані в найкоротші терміни.
Як заявили в Єврокомісії, на нинішньому саміті ЄС буде досягнута домовленість про те, щоб "завершити переговори про вступ Хорватії до кінця червня". Реальним же терміном вступу Загреба до Євросоюзу називають 2013 рік. Хорватія розпочала переговори про вступ ще в 2005-му, на наступний рік після схвалення в ЄС великої групи країн Східної Європи, Мальти та Кіпру. Спочатку планувалося, що всі узгодження пройдуть швидко і країна увійде до ЄС вже в 2008-2009 роках. Але в реальності все виявилося набагато складніше. Переговори, що тривали шість років, неодноразово припинялися. Першою перешкодою стала територіальна суперечка Хорватії з сусідньою Словенією через ділянки Адріатичного узбережжя. Влітку минулого року Загреб владнав конфлікт, передавши словенцям шматок узбережжя в районі Піранської затоки. Після цього Брюссель відклав консультації через жорстку позицію Загреба з питання про видачу хорватських військових Гаазькому трибуналу. І в цьому питанні Хорватія пішла назустріч Брюсселю. Навесні в Гаазі завершився суд над хорватським генералом Анте Готовіни, якому винесено суворий вирок - 25 років тюремного ув'язнення.
Нарешті, серед основних бар'єрів на шляху вступу Хорватії в ЄС Єврокомісія називала високий рівень корупції та залежність судової влади від виконавчої Хорватії. Головним подразником для Брюсселя стала справа обвинуваченого в численних зловживаннях колишнього прем'єра країни Іво Санадера, який наприкінці минулого року був арештований в Австрії за запитом хорватської прокуратури.
Провідні політичні партії Хорватії називають інтеграцію у "велику Європу" своїм пріоритетом. Зокрема, нинішній прем'єр Ядранка Косор з перших днів свого правління проголосила євроінтеграцію завданням номер один. Проте опитування, що проводилися протягом останніх трьох років, показують: кількість прихильників і противників входження у "велику Європу" приблизно рівна. Адже в більшості інших країн Східної Європи за входження в ЄС на референдумах висловилися 80-90% громадян.
Хорватські противники вступу в ЄС побоюються, що після входження у "велику Європу", переживає кризу, Загребу доведеться виплачувати сотні мільйонів євро в "спільний європейський котел", а то й зовсім розоритися в нерівній конкуренції з західноєвропейськими компаніями. Євроскептики переконані, що оптимальний варіант для Хорватії - політика рівного видалення як від Заходу, так і від Сходу, яку в роки СФРЮ проводив її лідер Йосип Броз Тіто.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас