Уряд Греції схвалив програму бюджетних витрат на 2012-2015 рр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Греції схвалив програму бюджетних витрат на 2012-2015 рр

Казна та Політика
540
Уряд Греції схвалив програму різкого скорочення бюджетних витрат на 2012-2015 рр.. "Зелене світло" Кабінет міністрів дав і для відповідного законопроекту. Тепер долю програми вирішить парламент, який повинен проголосувати з питання скорочення бюджетних витрат в найближчі дні, передає РБК з посиланням на радіостанцію Europe1, яка в свою чергу посилається на джерело в законодавчих зборах Греції.
Програма передбачає зниження бюджетних витрат на 28,4 млрд євро за рахунок зменшення соціальних видатків. З минулого року в Афінах та інших грецьких містах проходять масові акції протесту проти планів влади піти на зниження бюджетних витрат за рахунок зменшення соціальних виплат. Профспілки постійно влаштовують страйки.
Нагадаємо, що нещодавно в Греції через соціально-економічних проблем відбулися масштабні перестановки в уряді. Напередодні парламент проголосував за зміни в складі Кабінету міністрів.
Євросоюз (ЄС) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) ставлять у залежність отримання Афінами чергового траншу економічної допомоги від проведення програми скорочення витрат бюджету. У травні ц. р. ЄС і МВФ схвалили виділення кредитної лінії Греції в 110 млрд євро для того, щоб не допустити дефолту в цій країні. З неї грецькій владі допомога вже виділялася.
На даний момент ЄС працює над другим пакетом екстреної допомоги Греції. Як стверджують поінформовані джерела, обсяг другого пакету фінансової допомоги від ЄС і МВФ може досягти 65 млрд євро. За даними джерел, програма передбачає в тому числі "технічну" підтримку з боку Євросоюзу, а саме - втручання в процес приватизації в Греції.
Раніше міністри фінансів країн єврозони відклали ухвалення остаточного рішення про надання Греції чергового траншу екстрених кредитів від Євросоюзу та Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) у розмірі 12 млрд євро до липня.
Міністри заявили, що спочатку Афіни повинні ввести жорсткі заходи економії, а потім, якщо умови будуть виконані, Греція отримає транш в середині липня.
Раніше, міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс заявив, що Греція може зараз розраховувати тільки на половину передбачуваного траншу. Він зазначив, що Афіни можуть отримати лише 6 млрд євро від ЄС і МВФ. За словами глави бельгійського Мінфіну, в першу чергу кошти будуть виділені на рішення першочергових завдань.
У свою чергу, прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу 19 червня підтвердив, що Греція веде переговори про другий транш пакету допомоги, який "приблизно дорівнює першому" в 110 млрд дол.
Нагадаємо, що Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що приватним інвесторам потрібно дозволити взяти на себе частину грецького боргу, що дасть країні додатковий час на виплати по ньому. Вона вважає, що подібне участь має бути добровільним, однак при цьому зазначила, що приватні кредитори повинні проявити солідарність.
Дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. склав 10,5%, а рівень держборгу збільшився з 127,1% від ВВП до 142,8% від ВВП. Показник дефіциту, хоч і скоротився в порівнянні з 2009 р. майже на 5 процентних пунктів, все одно виявився значно вищим за прогнози Євросоюзу і цільових орієнтирів грецького уряду.
У травні 2010 р. Греція отримала від МВФ і Євросоюзу кредитний пакет на загальну суму 110 млрд євро, що виділяються траншами в залежності від виконання Афінами програми зі скорочення бюджетних витрат і реформування економіки. Проте через рік стало ясно, що боргова криза Греції виявилася набагато важче, ніж передбачалося раніше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас