Банківській системі Іспанії не загрожує колапс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківській системі Іспанії не загрожує колапс

Казна та Політика
194
Фінансовий сектор Іспанії відновлюється, і стійкість банківської системи країни до майбутніх криз зростає, вважає міністр фінансів Іспанії Олена Сальгадо.
У статті, опублікованій в The Wall Street Journal, Сальгадо назвала реформи фінансового сектора, що проводяться Мадридом, "зразком для Європи і всього світу".
"Іспанські фінансові установи показали високу стійкість на першому етапі кризи завдяки розсудливим моделям роздрібного банкінгу, які фінансувалися в основному за рахунок депозитів і довгострокових боргових паперів", - зазначила міністр.
Проблеми у фінансовому секторі Іспанії були пов'язані зі швидким зростанням кредитування і надмірними ризиками за активами в сфері нерухомості, що в поєднанні з обвалом світових фінансових ринків поставило під сумнів платоспроможність іспанських банків.
Однак банки відреагували скороченням витрат, збільшенням депозитної бази і підвищенням якості активів, що привело до поліпшення ситуації, пише Сальгадо.
Криза підкреслила слабкість іспанських ощадних банків (cajas), на які припадає 50% банківського сектора країни, і іспанський уряд розпочав реалізацію програм для подолання цих проблем за рахунок укрупнення банків. В результаті безпрецедентних заходів кількість ощадних банків в Іспанії скоротилася з 45 до 18 менш ніж за два роки, в той час як середній обсяг їх активів зріс з 29 млрд євро до 76 млрд євро.
За словами Сальгадо, уряд Іспанії надає всебічну підтримку фінансовому сектору, а також вживає необхідних заходів для підвищення прозорості та ефективності діяльності фінкомпаній. Зокрема, посилено вимоги до розкриття інформації та частки ризикових активів у структурі банківського капіталу.
За даними Банку Іспанії, лише 13 з 114 фінустанов не в змозі виконати нові вимоги і потребують додаткового капіталу.
"Прозорість, корпоративна реструктуризація, висока фінансова стійкість і поліпшена ефективність - ті стовпи, на які спирається Іспанія для зміцнення довіри ринку та забезпечення здатності нашої банківської системи надавати кредити приватному сектору і фінансувати майбутнє зростання", - сказала Сальгадо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас