Ділу труба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ділу труба

Казна та Політика
845
Виробник сталевих труб - Нікопольський завод "ЮТіСТ", який учасники ринку пов'язують із власником ЛАЗу Ігорем Чуркіним, - оголошено банкрутом. Госпсуд Дніпропетровської області почав ліквідаційну процедуру підприємства за позовом кредиторів, чиї вимоги становлять понад 500 млн грн. Банки розраховують продати завод і вже шукають інвестора. Але виручити за нього навіть суму боргу, на думку експертів, буде складно.
8 червня Госпсуд Дніпропетровської області визнав ЗАТ "Нікопольський завод сталевих труб "ЮТіСТ"банкрутом і почав ліквідаційну процедуру терміном на рік. Це випливає з рішення суду, розміщеного вчора в єдиному держреєстрі судових рішень. Справу про банкрутство заводу "ЮТіСТ" порушено за заявою Фонду соцзахисту інвалідів ще в серпні 2010 року. Загальна кредиторська заборгованість компанії - 508,06 млн грн, з яких 368,98 млн грн - перед Укрсоцбанком. За клопотанням банку був призначений арбітражний керуючий "ЮТіСТ" Олександр Зимниця.
"ЮТіСТ" створений в 2000 році на базі двох цехів Нікопольського південнотрубного заводу (НПТЗ). Виробляє безшовні гарячодеформовані і холоднодеформовані труби з вуглецевих і легованих марок сталі. Потужності дозволяють виробляти близько 80 тис. т труб на рік. Але в 2010 році завод виробив лише 15,3 тис. т продукції. За дев'ять місяців минулого року виручка склала 120,75 млн грн, збиток - 39,9 млн грн. За даними ДКЦПФР, найбільшими власниками "ЮТіСТ" є "Стальпром" (37,5% акцій), "Метпром" (27,5%) і НПТЗ (25%). Але за даними учасників ринку, контроль над заводом здійснюють структури власника ЛАЗу Ігоря Чуркіна. Сам бізнесмен цю інформацію не коментує, але близьке до нього джерело підтверджує її.
На початку 2000-х років "ЮТіСТ" залучив близько $50 млн кредитних коштів під реалізацію програми модернізації устаткування, що не була проведена. У 2008 році "ЮТіСТ" звернувся в Госпсуд Дніпропетровської області з проханням порушити справу про власне банкрутство. Завдяки тому, що керуючим санацією заводу був призначений голова його правління - Михайло Єсаулов, завод зміг вивести всі обігові кошти, каже начальник управління проблемною заборгованістю Укрсоцбанку Максим Кисельов. Пізніше справу про банкрутство "ЮТіСТ" було припинено, а в 2010 році порушено знову, але вже за заявою основних кредиторів.
Кредитори не зацікавлені ліквідувати "ЮТіСТ", говорить Кисельов: "Це не дозволить нам повернути гроші. Ми прагнемо залучити інвестора і зараз займаємося активним його пошуком. Але поки ніхто особливо не хоче інвестувати свої кошти в 'ЮТіСТ'". У трубно-колісної компанії "Інтерпайп" і трубному холдингу Centravis підтвердили, що отримували пропозиції взяти "ЮТіСТ" в управління, проте не стали коментувати своє рішення.
На думку аналітика ІК Dragon Capital Олександра Макарова, основна проблема "ЮТіСТ" - значна зношеність основних фондів. "Тому залучити інвестора на завод буде непросто", - вважає він. "Виходячи з обсягу продажів "ЮТіСТ" у 2010 році, завод можна оцінити в суму від $10 млн до $30 млн, - говорить аналітик ІК 'Трійка Діалог Україна' Іван Харчук .- Але в чому його вартість буде залежати від можливості власника завантажити завод замовленнями".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас