Баррозу: Допомогти Греції потрібно з солідарності і відповідальності за долю єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу: Допомогти Греції потрібно з солідарності і відповідальності за долю єврозони

Казна та Політика
373
Глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив у Брюсселі, що має намір просити Європейську Раду, що збереться на саміт 23 червня, обговорити, чим Євросоюз може допомогти Греції на додаток до реформ з оздоровлення фінансів. На його думку, ЄС міг би запропонувати адміністративно-технічну підтримку економічних кроків, повідомляє радіо "Свобода".
На прес-конференції, левова частка якої була присвячена грецькій кризі, голова Єврокомісії роз'яснив, чому прості громадяни ЄС, багатьом з яких і так живеться несолодко, повинні позитивно реагувати на заклики допомогти Греції.
Баррозу заявив, що він виходить з двох принципів - солідарності і відповідальності. Солідарність, за його словами, є важливою європейською цінністю. А відповідальність полягає в тому, щоб гарантувати стабільність зони євро.
"Справа не тільки в тому, щоб допомогти Греції. У наших спільних інтересах вирішити проблеми фінансової стабільності. Це треба зробити в інтересах усієї Європи, а не тільки зони євро. Якщо самі Афіни будуть діяти, Європа їм допоможе", - підкреслив Баррозу.
Нагадаємо, що раніше міністри фінансів країн єврозони відклали ухвалення остаточного рішення про надання Греції чергового траншу екстрених кредитів від Євросоюзу та Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) розміром 12 млрд євро до липня.
Міністри заявили, що спочатку Афіни повинні ввести жорсткі заходи економії, а потім, якщо умови будуть виконані, Греція отримає транш в середині липня.
Раніше, міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс заявив, що Греція може зараз розраховувати тільки на половину передбачуваного траншу. Він зазначив, що Афіни можуть отримати лише 6 млрд євро від ЄС і МВФ. За словами глави бельгійського Мінфіну, в першу чергу кошти будуть виділені на вирішення першочергових завдань.
У свою чергу, прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу 19 червня підтвердив, що Греція веде переговори про другий транш пакету допомоги, який "приблизно дорівнює першому" в 110 млрд дол.
Нагадаємо, що Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що приватним інвесторам потрібно дозволити взяти на себе частину грецького боргу, що дасть країні додатковий час на виплати по ньому. Вона вважає, що подібна участь має бути добровільною, однак при цьому зазначила, що приватні кредитори повинні проявити солідарність.
Дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. склав 10,5%, а рівень держборгу збільшився з 127,1% від ВВП до 142,8% від ВВП. Показник дефіциту, хоч і скоротився в порівнянні з 2009 р. майже на 5 відсоткових пунктів, все одно виявився значно вищим за прогнози Євросоюзу і цільових орієнтирів грецького уряду.
У травні 2010 р. Греція отримала від МВФ і Євросоюзу кредитний пакет на загальну суму 110 млрд євро, що виділяються траншами в залежності від виконання Афінами програми зі скорочення бюджетних витрат і реформування економіки. Проте через рік стало зрозуміло, що боргова криза Греції виявився набагато важчою, ніж передбачалося раніше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас