Експерти вважають передчасною оцінку візиту голови Китаю Ху Цзіньтао для української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають передчасною оцінку візиту голови Китаю Ху Цзіньтао для української економіки

Казна та Політика
264
Експерти вважають, що передчасно оцінювати підсумки візиту голови Китаю Ху Цзіньтао для української економіки до завершення реалізації проектів, щодо яких були досягнуті домовленості.
"Домовленості були досягнуті на найвищому рівні, а ось як вони будуть реалізовуватися на практиці - потрібно ще подивитися", - сказав керівник Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.
Експерт підкреслив, що для Китаю ці домовленості вигідні в будь-якому випадку, а для України говорити про вигоду можна буде тільки в разі їх успішної реалізації.
На думку Боярчука, Китай у відносинах з Україною ставить в основу не політичні, а бізнес-інтереси своїх державних підприємств і фінансових установ.
Його думку поділяє директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.
"Занадто рано говорити про те, що все добре, все зроблено. Оцінювати (домовленості) як наміри - дуже добре, а як результати - залежно від того, як будуть реалізовуватися проекти", - сказав він
Експерт підкреслив, що китайські ділові кола ще не дуже добре знайомі з українським бізнес-середовищем, щоб негайно розпочати масштабні інвестиції в нашу економіку.
Він також пов'язав зацікавленість Китаю в співпраці з Україною з тим, що Україна цікава китайцям як стартовий майданчик для розширення своєї присутності в Європі.
У свою чергу голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський позитивно оцінив підсумки візиту Ху Цзіньтао для України.
"З моєї точки зору візит був досить вдалим. Сторони досить плідно обговорили питання співпраці, і, з моєї точки зору, існує зацікавленість Китаю у виході на український ринок різними шляхами", - сказав він.
Бураковський підкреслив, що в плані реалізації домовленостей дуже багато залежить від дій української сторони, яка повинна не упустити можливість їх реалізувати.
"Дуже часто подібні домовленості не були реалізовані не тому, що наші контрагенти втрачали до цього інтерес, а тому, що українська сторона не могла скористатися цими домовленостями", - підкреслив експерт.
Він зазначив, що зараз Китаєм у відносинах з Україною рухає чітко виражений бізнес-інтерес, і не можна говорити, що він розглядає нашу країну як певного політичного партнера.
Як повідомляло агентство, 20 червня в Києві Ху Цзіньтао і Президент Віктор Янукович підписали декларацію про встановлення і розвиток стратегічного партнерства.
Також під час візиту було підписано низку інвестиційних угод і меморандумів, зокрема, щодо фінансування китайським банком нацпроекту "Повітряний експрес" на 372 млн доларів, про наміри щодо будівництва парогазової електростанції в Щолково (Крим) і комерційний контракт з реконструкції заводу калійних добрив у Калуші (Івано-Франківська область).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас