Нацбанк розібрав поточну інфляцію на складові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк розібрав поточну інфляцію на складові

Казна та Політика
625
Рівень зростання споживчих цін у травні (0,8%) був у межах квартального прогнозу НБУ і незначно перевищував середній показник за останні п'ять років (0,5%), говориться в аналітичному огляді "Аналіз інфляції за травень 2011 року" розміщеному на сайті Національного банку України.
За інформацією Нацбанку, продовження зростання споживчої інфляції в річному вимірі (до 11,0% з 9,4% у квітні, 5,5% з початку року) крім іншого пов'язано з низькою базою минулого року (у травні 2010 року - -0,6%).
Також наголошується, що третій місяць поспіль споживча інфляція значною мірою визначалася зростанням цін на продукти харчування та безалкогольні напої (0,8% - зміна в травні, 0.4 в.п. - внесок у зміну ІСЦ). Головними факторами продуктової інфляції (річне зміна - 10,4%) є: зростання цін на світових продовольчих ринках, вторинні ефекти від подорожчання палива і кормових культур, а також більш пізній початок посівних робіт.
Ціни на сирі продукти в травні виросли на 0,8% (внесок у зміну ІСЦ - 0.2 в. п., 10,9% - річна зміна). Адміністративно регульовані ціни і тарифи в травні підвищилися на 1,3% (внесок у зміну ІСЦ - 0.2 в. п., 22.3% у річному вимірі) в основному за рахунок продовольчої складової. Продовжувалося подорожчання палива (2,5% за місяць, 29,2% у річному вимірі). В цілому зростання небазової ІСЦ у травні склало 1,0% (0.4 в. п. - внесок в ІСЦ, в річному вимірі - 15,6%).
Фактори попиту продовжували помірно впливати на розвиток інфляційних процесів (розрив ВВП в I кварталі склав -0.5%). Базова інфляція в річному вимірі склала 7,8% (внесок в ІСЦ - 4.2 в. п.) і з вересня 2010 року її місячні зміни (0,6% у травні) обумовлювалися, головним чином, динамікою цін з продовольчої компоненти (0.4 в. п. - внесок в БІСЦ).
Підвищення вузької базової інфляції в річному вимірі до 3,0% (0,3% за місяць) за оцінками НБУ є відображенням як девальвації НЕОК (номінально ефективний обмінний курс), так і дії вторинних ефектів від зростання цін на паливо, внаслідок чого підвищувалася вартість транспортних витрат.
Зростання індексу цін виробників на 2,6% у травні відбулося головним чином внаслідок підвищення цін у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води (8,6% - зміна за місяць, 1.6 в.п. - внесок в ІЦВ). Разом з тим, зниження річних темпів зростання ІЦВ в 18,8% обумовлено незначним уповільненням світової економічної активності і ефектом високої бази порівняння
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас