Лукашенко пішов за порадою до китайського ЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко пішов за порадою до китайського ЦБ

Казна та Політика
486
Президент Білорусі, яка шукає вихід з тривалої фінансової кризи, Олександр Лукашенко звернувся за порадою до Пекіну, не задовольнившись рекомендаціями кредиторів - Заходу і Росії.
Прес-служба білоруського лідера повідомила, що в понеділок Лукашенко зустрівся з начальником департаменту фінансових ринків Народного банку Китаю Се До.
"Китайським фахівцям була поставлена ​​задача: я попросив їх, щоб вони оцінили ситуацію в країні... і запропонували шляхи виходу з цієї ситуації", - сказав Лукашенко, якого цитує прес-служба.
"Я дуже радий, що багато позицій, мої і китайських фахівців, збігаються", - сказав він. У повідомленні не розкриваються рекомендації китайських банкірів.
Відповідно до прес-службі, високопоставлений китайський фінансист похвалив заходи білоруських колег у приборканні кризи.
Лукашенко віддячив відповідною люб'язністю.
"Таких відповідальних, порядних людей у ​​нас ще не було", - відгукнувся президент про зустріч з китайськими товаришами.
У травні Білорусь девальвувала свій рубль на 36 відсотків, після того як втратила чверті своїх резервів в іноземній валюті через значні витрати в кінці 2010 року, зроблені урядом з виконання передвиборних обіцянок Олександра Лукашенка, який вчетверте продовжив повноваження.
Білорусь просить в кредит до $8 мільярдів у Міжнародного валютного фонду, який чекає від Мінська у відповідь на зниження держвитрат і ліберальних реформ в економіці. Білорусь чекає на перший $800 - мільйонний транш з обіцяних Росією $3 мільярдів, умовою яких Москва поставила допуск російських фірм до приватизації привабливих білоруських активів.
Минулого тижня Пекін пообіцяв Мінську понад $1 мільярда у вигляді цільового кредиту на целюлозний завод і ремонт автодороги. Ці кошти навряд чи допоможуть Білорусі заткнути масштабний дефіцит поточного рахунку, однак угода вказала на зростання впливу Китаю в регіоні колишнього СРСР і додала білоруському лідерові впевненості в торзі з Кремлем.
"Ще місяць тому у зв'язку з виникненням у нас проблем на споживчому і валютному ринку я слухав не тільки наш уряд і представників Нацбанку, але працював з росіянами, провідними світовими банками. Слухав їх оцінки та пропозиції", - розповів Лукашенко.
Але "найголовніше для мене було - це більш стратегічне питання - робота з китайськими фахівцями".
Фінансова криза відгукнулася стрибком цін і вуличними акціями протесту, які Лукашенко обіцяє придушувати. На прес-конференції минулої п'ятниці білоруський президент вперше вжив слово "катастрофа", описуючи імовірний розвиток подій в економіці і не виключив в такому разі закриття кордону для імпорту.
Москва у відповідь пригрозила переглянути рішення про кредити Білорусі, оскільки подібний крок партнера з митного союзу порушив би угоди про єдиний економічний простір і привів би російські компанії до збитків на десятки мільйонів доларів, сказав заступник голови Мінекономрозвитку РФ.
Прес-служба Лукашенка цитує Се До, який сказав, що китайська влада "в цілому підтримує загальний напрямок, яким йдуть Нацбанк і уряд Білорусі".
За словами чиновника китайського ЦБ, позиції китайських та білоруських фінансистів "з багатьох питань збігаються":
"Наприклад, за такими як важливість стабілізації на валютному ринку, розумний темп зростання кредитування, структурні коригування, стримування інфляції".
Білоруський економіст Ярослав Романчук з неурядового науково-дослідного центру Мізеса сказав, що Пекін може дати Мінську пораду, але навряд чи сильно допоможе грошима.
"Якщо в пакеті з добрим словом і доброю порадою, Китай підкине грошей, то чому б не попросити в нього доброї поради", - прокоментував він переговори.
"Звичайно, Білорусь хотіла б отримувати від Китаю не тільки пов'язані кредити, які приходять в країну у вигляді китайського обладнання, а й стабілізаційний кредит, який прийшов би сюди у вигляді реальних грошей. Але перспективи отримання від Китаю такого кредиту ще більш сумнівні, ніж перспективи отримання кредиту від Росії чи МВФ".
На думку економіста, у Китаю, найбільшого покупця білоруських калійних добрив, "виключно прагматичні бізнес-інтереси".
"Це той покупець, який диктує свої умови продавцю", - сказав Романчук.
Оцінюваний Лукашенком в десятки мільярдів доларів концерн Білоруськалій входить до привабливих білоруських активів, якими цікавилися російські інвестори.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас