Торгівля не пішла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівля не пішла

Фондовий ринок
855
Фондовий ринок переживає зниження активності торгівлі. За минулий тиждень кількість угод та їх обсяги впали більш ніж на 20%. За словами трейдерів, спад викликаний спірною регуляцією місцевих чиновників і негативним фоном світового ринку. Експерти не очікують на відновлення колишньої ліквідності до кінця серпня.
За тиждень з 14 по 17 червня на ринку заявок "Української біржі" і ПФТС було проведено 6,78 тис. угод, повідомили вчора у Всеукраїнському депозитарії цінних паперів (ВДЦП). У порівнянні з попереднім тижнем, коли було 8,5 тис. угод, їх кількість впала на 20,2%. Фактор сезонного зниження біржової активності на початку літа не був визначальним. За аналогічний період 2010 року на біржах було вчинено в п'ять разів більше операцій - 34 тис.
Зниження активності учасників супроводжувалося падінням ліквідності ринку. У ВДЦП повідомляють, що обсяг угод минулого тижня впав на 23%, до 670 млн грн. Рік тому обсяг торгів був аналогічним - 659 млн грн. При цьому розмір коштів, зарезервованих у ВДЦП для забезпечення договорів з цінними паперами на "Українській біржі", минулого тижня зберігся на мінімальному рівні в 2011 році - 216 млн грн.
Разом із сезонним фактором на ліквідність негативно вплинуло рішення Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку зупинити обіг акцій компаній групи "Донецьксталь". "Для іноземних інвесторів це був серйозний негативний сигнал. Я знаю, що ті, хто збиралися приходити в Україну, відмовилися від цього на невизначений час, - говорить заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. - Це свідчить про непрофесійність чиновників і про те, що для міноритаріїв тут перебувати небезпечно". За словами директора ІК Astrum Capital Руслана Магомедова, місцеві гравці шукають можливості виходу на міжнародні біржові майданчики. "Якщо ситуація не вирішиться, люди знайдуть способи інвестувати за кордон. І тоді ми побачимо не тільки падіння обсягів, а й виведення грошей з країни", - додав він.
На обсязі торгів позначилася і негативна динаміка світових ринків капіталу. "Майже всі цифри негативні. До того ж не вирішується проблема Греції", - зазначив керівник управління глобальних ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. На падаючому ринку інвестори малоактивні, чекаючи на кінець літа, погоджується Магомедов. Мацуєв впевнений, що скасування регулятором рішення з акцій компаній групи "Донецьксталь" надасть гравцям додатковий інструмент, що збільшить обсяги угод. Грищенко вважає, що ситуація з ліквідністю повністю залежить від вирішення глобальних проблем: "Поки ринки знижуються, тренд збережеться. Лише коли в них почнеться підйом, ми побачимо апетит до ризику. Але в найближчі два місяці ми на це не чекаємо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас