Китай підвищив ціни на рідкісні метали в п'ять разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай підвищив ціни на рідкісні метали в п'ять разів

485
Світові ціни на рідкоземельні метали з початку поточного року зросли в п'ять разів, особливо після обмежень, введених Китаєм - нинішнім монополістом на видобуток і обробку таких металів.
Так, за даними порталу Shanghai Metals Market, кілограм оксиду європію, який, серед іншого, використовується у виробництві плазмових телевізорів і ламп денного світла, 20 червня коштував 26-28 тисяч юанів (4015-4324 доларів). Ще місяць тому вартість оксиду європію становила 7,7-8,2 тисячі юанів за кілограм, передає Лента.ру.
Як вказує газета The Guardian, оксид диспрозію, що використовується у виробництві жорстких комп'ютерних дисків і вітряних турбін, приблизно за той же період подорожчав у два рази - з 720 до 1470 доларів за кілограм. За рік (з червня 2010-го по червень 2011-го) ціни на цей метал зросли в десять разів.
Аналітики відзначають, що різке зростання цін на рідкоземельні метали багато в чому зумовлений діями китайської влади, які останнім часом посилюють свою позицію монополіста на цьому ринку. Зокрема, останнім заходом стало закриття 35 невеликих шахт у провінції Внутрішня Монголія в рамках боротьби з незаконним металовидобутком, а потім рішення влади Китаю накопичити стратегічні запаси рідкісних металів у сховищах, розташованих також у Внутрішній Монголії.
Крім того, минулого року Китай запровадив обмеження на експорт рідкоземельних металів, які були затверджені і в 2011 році. Так, у поточному році обсяги поставок рідкісних металів знижено на 35 відсотків порівняно з минулим роком. Зараз під контролем Китаю - понад 95 відсотків світового видобутку та обробки 17 ключових рідкоземельних елементів (самарію, тербію, лантану, лютецію, тулію та інших).
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас