Ірак підозрює США в крадіжці 17 мільярдів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак підозрює США в крадіжці 17 мільярдів доларів

Кримінал
348
Іракський парламент звернувся до місцевого представництва ООН з проханням сприяти в пошуку 17 мільярдів доларів, що зберігалися в американському фонді і зникли в ході іракської війни.
Кошти, про втрату яких заявили депутати, зберігалися в спеціальному Фонді з відновлення Іраку, спільно створеному Центробанком арабської країни і федеральним банком Нью-Йорка. Рахунок поповнювався за рахунок доходів від продажу іракської нафти, прибутку програми ООН "Нафта в обмін на продовольство", а також майна та коштів, вилучених у режиму Саддама Хусейна, передає Лента.ру
Гроші з фонду використовувалися для виплати зарплат іракським держслужбовцям, а також в рамках фінансування програми відновлення країни. Зазначалося, що виплати здійснювалися не за безготівковим розрахунком, а готівковим доларами, які американські військові почали постачати з 2003 року.
Про зникнення частини грошей стало відомо вже давно, проте декілька аудиторських перевірок задовільних результатів так і не дали. Зокрема, в середині червня спеціальний генеральний інспектор у справах відновлення Іраку Стюарт Боуен визнав, що з переданих Іраку коштів пропали 6,6 мільярда доларів, які, на його думку, могли вкрасти. Відповідно до більш ранніх перевірок, відстежити не вдалося долю 8,7 мільярда долара.
Як раніше повідомляла газета The Los Angeles Times, у разі остаточної втрати грошей іракська влада пригрозила подати на Вашингтон до суду. Зокрема, Багдад стверджує, що допустивши пропажу коштів, США порушили раніше підписану угоду, відповідно до якого американці гарантують недоторканність грошей.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас