Банкам доведеться заплатити за розмір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам доведеться заплатити за розмір

Казна та Політика
1145
Близько 30 найбільших міжнародних банків можуть зіткнутися з додатковими вимогами до капіталу, стверджує Financial Times. Крім уже затверджених "Базелем III" показників достатності власного капіталу їм доведеться "відкладати в скарбничку" додаткові кошти, обсяг яких визначатиметься не якістю активів, а величиною компанії, її структурою та деталями побудови бізнес-моделі.
Представники Ради з фінансової стабільності (FSB) планують встановити додаткові вимоги до власного капіталу найбільших банків планети - залежно від цілого ряду чинників їм доведеться збільшувати обсяг капіталу першого рівня на ту чи іншу суму. При цьому банки будуть як і раніше зобов'язані дотримуватися вимог до капіталу, схвалених в рамках третього Базельської угоди.
Передбачається, що обсяг додаткових резервів буде визначатися цілим набором факторів, в які входять обсяг активів кредитної організації, її структура, присутність на різних ринках і навіть можливість заміщення її операцій іншими конкурентами. Залежно від своєї стратегії розвитку і діяльності на ринку M&A банки зможуть переходити з однієї категорії в іншу. Згідно з даними Bloomberg, ідею ранжированого підходу у визначенні обсягу додаткового капіталу для найбільших банків вже неофіційно підтримали в ФРС США. Перші ж офіційні домовленості з цього питання можуть бути досягнуті представниками найбільших економік вже наприкінці цього тижня.
Очікується, що банки будуть розділені на три групи, і найбільш важливим і значущим з них доведеться підвищити показник достатності капіталу першого рівня на 2,5 відсоткових пункту. З урахуванням "Базеля III" цей показник складе для них як мінімум 9,5%. Поки що список банків, які підпадають під ініціативу регулятора, тримається в строгому секреті, однак до найбільш великих і значимих компаній експерти приписують вісім кредитних організацій: Citigroup, JP Morgan, Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland і Barclays - саме їм доведеться зіткнутися з необхідністю найбільшого збільшення капіталу.
Банки з другої групи будуть змушені підвищити рівень резервів лише трохи менше, ніж їхні більші колеги. Для них з урахуванням третьої Базельської угоди показник достатності капіталу першого рівня складе 9%. Найбільш ймовірними кандидатами в цю групу є Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS і Credit Suisse. Кредитним організаціям з третьої групи необхідно буде підвищити рівень капіталу першого рівня лише до 7,5-9% залежно від ряду умов. Цими банками можуть виявитися Credit Agricole, Societe Generale, Mitsubishi UFJ, Mizuho і Sumitomo Mitsui, а також близько десятка їхніх колег по цеху.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас